Elegük lett az embereknek - új szupertrafiipax érkezik a veszélyes útszakaszra

Ha sikeres lesz a tesztidőszak, új - a Véda rendszerrel kompatibilis - sebességmérő érkezik arra a ceglédi útszakaszra, ahol idén tavasszal elgázoltak két gyalogost. A vétkes sofőr jelentősen túllépte a megengedett sebességhatárt, de nem ő az egyetlen - a városban sok az embereket bosszantó és veszélyeztető száguldozó.
Szász Péter, 2019. december 3. kedd, 15:36
Fotó: Getty Images

Egyhangúlag támogatta a ceglédi képviselő-testület Csáky András polgármester javaslatát arról, hogy a Kossuth Ferenc utcában fix sebességmérő berendezést telepítsenek. A készülék jelenleg Perbálon működik tesztüzemben, és abban az esetben kerül át Ceglédre, ha jók a tapasztalatok (és az előterjesztés szerint eddig azok). A SpeedCam nevű eszköz a sebességmérés mellett rendszám- és honosságfelismerési funkcióval is rendelkezik.

A kamerát - amelyet a tervek szerint integrálnak a Véda rendszerbe - a rendőrség fogja üzemeltetni. Bár árajánlat még nincs, az előzetes költségbecslés alapján a szükséges eszközök telepítése 5,2 millió forintba kerülhet, amelyhez hozzájön még az elektromos kapcsolat kiépítésének költsége. Ha minden jól megy, akkor 2020 tavaszán, húsvét környékén már éles üzemben működhet a rendszer.

A sebességmérők, amelyek mindkét irányban figyelnék a sávokat, a Kossuth Ferenc utca és a Múzeum utca kereszteződésébe kerülhetnek. A helyszínválasztás nem véletlen: idén április 20-án éjfél előtt pár perccel egy BMW-s ettől helyszíntől egy sarokra, a Teleki utcánál sodort el két gyalogost, egyikük, egy 19 éves lány a helyszínen meghalt.

A 24.hu korábban arról írt, hogy a baleset megrázta Ceglédet. A gázoló egy 22 éves helyi férfi, akinek apjával közös biztonsági, vagyonvédelmi cége van, a helyiek elmondása szerint gyakori szereplője az esti-éjszakai száguldozásoknak a városban.

A helyiek folyamatosan kérik a képviselőket, hogy tegyenek lépéseket a száguldozások megfékezésére. A jegyzőkönyv tanúsága szerint a november 21-ei helyhatósági ülésen Takácsné Györe Anett, a 8. választókerület képviselője felvetette, hogy a polgármester vizsgálja meg hasonló berendezések telepítését a város más pontjain is. Példaként említette a felújított Nagykátai utat, amelyet szintén kedvelnek a száguldozók. Imregi Tibor, az 5. választókerület képviselője a Víz utcát említette, amely egy szűk utca, mégis sokan 80 kilométer per órával közlekednek rajta.

Problémás az Összekötő út, ahol már 30-as korlátozás van érvényben, de a Pesti út külső részén, a Budai úton és Gőz dűlőben is jelezték már a lakók, hogy sok a gyorshajtó - mondta Kónya Ágnes, a 9. választókerület képviselője.

A közgyűlés végül úgy határozott, hogy felhatalmazza a polgármestert a traffipaxon kívül más korlátozó eszközözök (például fekvőrendőrök) telepítésének vizsgálatára is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

DrNemoda, 2019.12.08 07:57

Nem esik le, hogy a száguldókat kell megbüntetni (némi rendőri munka az egész), és nem az egész autósvilágot redukálni 30 kilométerre óránként ! Két gyalosost elsodort egy közismerten qazsociális egyén - ergo zárjuk be az egész várost ? Vagy inkább fogják fülön a ficküt ? AZt az egyet ! Nem kerül 10 millióba !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OklevelesNaiv, 2019.12.03 21:26

Még sok ilyen kell, rengeteg településre - és utána kőkeményen büntetni a tuskókat, különben kár pénzt költeni a kütyükre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html