Vége a havi félmilliós ösztöndíjnak - pénz nélkül marad az állami elismerés

A miniszterelnök idén ismét adományoz Corvin-lánc elismeréseket. Az első Orbán-kormány idején "újjáélesztett" kitüntetéssel nem jár pénzjutalom, és megszűnik a korábban hozzá kapcsolódó ösztöndíjrendszer, ami havi 500 ezres juttatást jelentett fiatal kutatóknak, művészeknek. A Corvin-láncot 12 helyett immár 15 személy viselheti. A láncok már elkészültek.
Domokos Erika, 2012. március 1. csütörtök, 17:30
Fotó: Napi.hu

Másodszor is újjáéled a Horthy Miklós kormányzó által 1930-ban alapított kitüntetés, a Magyar Corvin-lánc adományozása. Először 2001-ben, az első Orbán-kormány idején élesztették újjá, tizenkét a tudomány, művészet és művelődés terén érdemeket szerzett személy kitüntetésével. A díjazottak pénzjutalmat nem kaptak, de megjelölhettek egy-egy fiatal kutatót vagy művészt, akik ösztöndíjban részesültek, egy évig, havi nettó 500 ezer forint járt nekik. (Jogszabály szerint három évente jelölhettek volna új ösztöndíjasokat.) A 2002-es kormányváltást követően azonban nem ült össze a kitüntetettek alkotta Corvin-lánc testület, miután felmentették a testület működésével és az adományozással kapcsolatos adminisztrációt intéző iroda vezetőjét, Schmidt Máriát, aki a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

A kitüntetettek
A Corvin-lánc testület 2001-ben megválasztott 21 tagja közül Teller Ede atomfizikus, Szabó Magda író, Balogh János zoológus és Makovecz Imre építész időközben elhunyt - írta az MTI. A kitüntetést így Kallós Zoltán néprajzkutató, Lámfalussy Sándor közgazdász, Lovász László matematikus, John Lukacs történész, Nemeskürty István irodalomtörténész, Oláh György Nobel-díjas kémikus, Szokolay Sándor zeneszerző és Zsigmond Vilmos operatőr viselheti.

A Magyar Corvin-lánc Testület újjáalakulása 2012 első félévben várható, ehhez a jelenlegi nyolc tag mellé legalább négy további tagra van szükség - tudta meg a Napi Gazdaság Online a Miniszterelnökségtől. A testületet a Corvin-lánccal adományozottak alkotják, akiknek száma - a decemberi törvénymódosítást követően - legfeljebb 15 fő lehet a korábbi 12-vel szemben. Az elismeréssel továbbra sem jár pénzjuttatás, ám a korábbi ösztöndíjrendszer megszűnik. Az ösztöndíjjal kapcsolatban Granasztói György történész professzor, a Corvin-lánc iroda 2011. április elsején kinevezett vezetője az MTI-nek úgy nyilatkozott tavaly áprilisban, hogy véleménye szerint egy olyan magas szintű kitüntetést, mint amilyen a Corvin-lánc, nem volna helyes a pénzzel összekapcsolni.

A Miniszterelnökség elkészítette a Corvin-lánc adományozásával és az azzal kapcsolatos kötelezettségről és feladatokról szóló kormányrendelet tervezetét, a kormany.hu-n olvasható előterjesztést bárki véleményezheti március 6-ig. A Corvin-lánc a magyar tudomány és művészet, valamint az oktatás és művelődés fellendítése terén szerzett kimagasló érdemeket ismeri el. Magyar és külföldi állampolgárnak is adományozható. A kitüntetés odaítéléséről előzetes tájékozódás után a miniszterelnök dönt, az átadásra a nemzeti ünnepekkor kerül sor. Ha az adományozottak száma eléri a tizenötöt, további kitüntetés csak azok egyikének kiesésével (halálozás, lemondás) adományozható. A kitüntettek által alkotott testületnek, ahogy korábban is, véleményezési joga lesz az új tag felvételével kapcsolatban - közölte a Miniszterelnökség.

Külön iroda viszi az ügyeket

A testületet már 12 kitüntetett megalakíthatja, a grémium javaslatot tehet az új tag felvételére, valamint figyelemmel kíséri a magyar tudományos és művészeti életet, a kultúra, az oktatás és művelődés fontosnak tartott területét, ezzel kapcsolatban állásfoglalást tehet közzé, vagy felkérésre véleményt nyilváníthat az adott területet érintő állami döntések tervezetével kapcsolatban. A kitüntetés az állam tulajdona, megőrzéséről a kitüntetettnek kell gondoskodnia, azt élete végéig viselheti.

A Magyar Corvin-lánc iroda 2011 októbere óta működik egy főfoglalkozású és egy részfoglalkozású adminisztrátorral, a Miniszterelnökség részeként. Az iroda tevékenységét Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes felügyeli. Granasztói György feladata az iroda vezetését tekintve az elmúlt időszakban a szervezet kialakítása mellett a jelenlegi Corvin-lánc tulajdonosokra vonatkozó dokumentáció összeállítása volt - válaszolta lapunknak a Miniszterelnökség. A munka része a testület tevékenységével kapcsolatos koncepció kialakítása is. Ennek elfogadása után dokumentáció készül a számbavehető kitüntetésre jelölhető személyekről is; ez folyamatban van. Az anyagokat a vonatkozó adatvédelmi rendelkezések szerint kezelik, a végleges jelöltlista kialakulásakor megsemmisítik. A döntési folyamat elkezdődött, de még nem fejeződött be - tájékoztatott a Miniszterelnökség. Megindult egy történeti feltáró jellegű munka is a régi testület működésével kapcsolatban, tekintettel arra, hogy 1945-ben ennek levéltára elpusztult.

Granasztói György havi bruttó 600 ezer forint javadalamazásban részesül - közölte a Miniszterelnökség. A rendelettervezet szerint az iroda vezetője államtitkári illetménynek megfelelő tiszteletdíjban részesülhet.

Tízmillió forintot már elköltöttek

A Miniszterelnökség kormany.hu-n közzétett dokumentumaiból kiderül, hogy Granasztói Györggyel 2011. április 1. és december 15. között 5,4 millió forintos megbízási szerződést kötöttek a Corvin-lánc adományozásának és az iroda szervezeti átalakításának, valamint az állami kitüntetésekről szóló törvény előkészítésével kapcsolatos egyes feladatok elvégzésére. Tíz új Corvin-lánc elkészítésére is megállapodást kötöttek, a Metal-Art Nemesfémipari Zrt.-vel, 3,2 millió forintért. A láncok már elkészültek.

HOZZÁSZÓLÁSOK