Vége a Hey-Hónak

A második csődegyezségi tárgyalás sem járt sikerrel a múlt héten, így felszámolják az érsekhalmi székhelyű Első Magyar Gyümölcsfeldolgozó és Gyümölcslégyártó Zrt.-t (Elma) − értesült a Napi Gazdaság.
Kiss Melinda, 2012. szeptember 4. kedd, 11:51
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A kérelmet már beadták a Kecskeméti Törvényszékre, a felszámolási eljárás azonban egyelőre nem indult el. A Hey-Ho gyümölcsleveket gyártó vállalat 1,7 milliárd forinttal tartozott a bankoknak és pénzügyi szolgáltatóknak, dolgozókkal és beszállítókkal szembeni, nem biztosított követelésállománya elérte az 1,9 milliárd forintot − mondta lapunknak Horváth Roland, a település polgármestere.

Miután a dolgozók hónapok óta nem kapták meg a fizetésüket, az önkormányzat is beadott egy felszámolási kérelmet, hogy legalább a Bérgarancia Alapból az elmaradás egy részét megkaphassa az a 38 család, amely a cégnél dolgozott. A 657 fős település negyedét érinti a cég gyengélkedése, de az önkormányzat is nehéz helyzetbe került, mivel költségvetése 40 százalékát adta a vállalat által befizetett iparűzési adó.

Az Elma reorganizációs javaslatát a biztosított követelésekkel rendelkező hitelezők nem fogadták el − a terv szerint a cég vállalta volna, hogy négy év alatt a tartozásállomány 46,4 százalékát megtéríti, ha tovább működhet. A talpra állás egyébként sem lett volna egyszerű: a csődeljárás májusi kezdetétől szünetelt a gyártás, így lényegében a teljes idei gyümölcsszezonról lemaradt a vállalat.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK