BUX
38236

Vége a híres autópálya-építő cégnek?

Nem kizárt, hogy utolsó felvonásához érkezett a Nemzetközi Vegyépszer Zrt. pályafutatása. A cég székhelyét áttették egy nem túl impozáns szentgyörgyvölgyi ingatlanra és változott a tulajdoni szerkezet is - ezek együttesen céginformációs szakértők szerint sok esetben a felszámolás előtti utolsó lépések - írja a gazdasag.hu

NAPI, 2011. február 1. kedd, 14:51

Törölte a cégbíróság a Nemzetközi Vegyépszer 50 százalékot meghaladó szavazati joggal bíró tulajdonosát, a Stelius Befektető Zrt.-t - tudta meg a Gazdaság.hu. Így most az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint nincs közzétett részvényese a társaságnak. A 2009-es adatok szerint a Stelius 70 százalékos, az Inforg Ingatlanforgalmazó Zrt. 30 százalékos tulajdonos volt a részvénytársaságban. (A Stelius Zrt.-nek szintén nincsenek közzétéve részvényesei, a cég kiegészítő melléklete szerint „bel- és külföldi vállalatok", és ugyanez igaz az Inforg Zrt.-re is.)

A Nemzetközi Vegyépszer Zrt. székhelye október óta egy szentgyörgyvölgyi házikóban van bejelentve, s bár két vezetékes számot is ismer hozzá a tudakozó, egyikre sem reagálnak. Szakértők szerint fizetési nehézségekkel küzdő vállalat esetén a közel egy időben történő székhely- és tulajdonosváltás gyakorta utal felszámolás előtti állapotra, legalábbis sokszor időhúzást jelent.

Nemcsak a Nemzetközi Vegyépszer székhelyét tették át a zalai falucskába, (amelyről az Index a közelmúltban azt írta, hogy kevesebb a bejelentett lakója, mint fénykorában a Vegyépszer alkalmazotti létszáma), ide költözött a Mahíd 2000 Magyar Híd és Szerkezetépítő Zrt. is, amely Vegyépszer tulajdonban van.

Erre a címre - amely a Zalai Hírlap fotója szerint egy nem túl impozáns házat takar - korábban két másik társaság volt bejelentve, az Eurostage Hungary Kft. és a Phoenix-Ceramics Kft.. Mindkét társaság olasz tulajdonban volt, mindkettőt felszámolása alá vontak, és 2006-ban, illetve 2005-ben megszűntek.

A Nemzetközi Vegyépszert érintő további változásokat is közzétett a közelmúltban a Cégközlöny. Több munkavállalót is töröltek a cégjegyzésre jogosultak köréből, másrészt a Vas Megyei Bíróság biztosítási intézkedést rendelt el. A bírósági végrehajtásról szóló törvény szerint, ha a követelés kifizetése veszélyben van, akkor a bíróság elrendelheti a követelés biztosítását, vagy meghatározott dolog zárlatát.

Az Index decemberben írt arról, hogy csődközeli helyzetben van a Vegyépszer Zrt. jogutódjaként megalakult Nemzetközi Vegyépszer Zrt. A társaság három útépítésen dolgozott, de sajtóhírek szerint leállt a munkával. A jelentős külföldi - líbiai, iraki, romániai -projektek sem indultak be. A cég honlapján a legfrissebb hírként - 2010 márciusában - a líbiai beruházást jelentik be. Az Indexnek egyébként a székhelyváltást az új stratégia részeként aposztrofálták.