Vége a kamatemeléseknek?

Az MNB alelnöke a kamatemelési trend végét jelezte előre a Reutersnek adott interjújában.
NAPI Online, 2008. május 16. péntek, 12:37
Fotó:

Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának tagja a Reutersnek adott interjújában kifejtette: a központi banknak előbb-utóbb véget kell vetnie a kamatemelési ciklusnak, hogy meg tudja vizsgálni annak hatásait.

Az MNB alelnöke ismét kiemelte a 3 százalékos inflációs küszöb elérésének fontosságát, a friss GDP-adat értékeléseként pedig elmondta, a teljesítmény 0,9 százalékos első negyedéves növekedési üteme a lassú és fokozatos gyorsulás jele a gazdaságban.

A bérek közelmúltbeli növekedését kommentálva Király megjegyezte: a bérekről szóló adatok a legzajosabb makrók jelenleg a magyar gazdaságban, a munkaerőpiaci helyzet pedig amúgy sem tartozik szerinte a legégetőbb problémák közé, ellentétben az inflációs kockázatokkal, amelyek sokkal kitartóbb pénzromlást ígérnek, mint az EU többi tagországában.

Az inflációs veszélyek ellen Király szerint a hitelképesség növelésével és aktív monetáris politikával azonban csökkenthetők (a 10 éves lejáratú államkötvény hozama a pénzromlási kilátások javulásával csökkenni fog).

Király Júlia elsőként jelezte az MNB monetáris tanácsának tagjai közül a lehetséges trendváltozást a kamatpolitikában; ennek ellenére a májusi kamatdöntő ülésen az elemzők továbbra is 25 százalékpontos emelést várnak, melyet a forint árfolyamába már be is áraztak.

Barcza György, a KBC vezető elemzője úgy véli, hogy amennyiben a jegybank tartja magát a Király által most megjelölt monetáris irányhoz, az euró forintárfolyama akár 245-re is süllyedhet, az állampapírpiacon pedig komoly rally várható.

HOZZÁSZÓLÁSOK