Vége a közszféra karcsúsításának?

Kiss Péter kancelláriaminiszter szerint a kormány állja a szavát.
NAPI Online, 2008. május 16. péntek, 11:58
Fotó:

A kormány idén már nem tervez a közszférát érintő létszámcsökkentést, a bérek pedig reálértéken maradnak - számolt be a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter pénteken a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének budapesti kongresszusán tett bejelentéséről az MTI.

Kiss Péter a küldöttek előtt elmondta azt is, jövőre a 13. havi illetményeket újra a "hagyományos módon" fizetik majd ki a munkavállalóknak. Utalt arra, hogy a korábbi változtatást, vagyis hogy az illetményt az érintettek később kapták meg, a "kényszer szülte". A "bérkérdésről" szólva emlékeztetett arra, hogy a kormány az érdekképviseletekkel korábban abban állapodott meg, hogy 2008-ban a reálkeresetek szinten maradnak.

Hozzátette, a hivatalosan prognosztizált inflációs előrejelzések alapján a kormány megteszi a korrekciós intézkedéseket, tehát "állja a szavát".

Kiss Péter közölte, a szerkezeti átalakítások - az elbocsátások időszaka 2006 és 2007 évben - megtörténtek, így idén már nincs létszámleépítésre irányuló kormányzati szándék - hangoztatta.

A közigazgatás személyzetpolitikájáért felelős kancelláriaminiszter nagy kihívásnak mondta a 2011-es magyar európai uniós elnökséget, amely, mint mondta, a nemzeti érdekek képviseletének komoly esélyét nyújtja. Közölte, a köztisztviselők közül választják ki a mintegy 800 fős elnökségi stábot, valamint az ügykezelők és az úgynevezett dossziéfelelősök 350 fős körét.

Jelezte: az elnökségi stáb kiválasztása már megkezdődött.

A szocialista politikus a küldöttek előtt a kormányzás elmúlt két évének általános tanulságaként azt mondta: "többet ér valamivel kevesebb, ámde érvényre jutó kezdeményezés, mint hat érvényre nem jutó, ámde bátor, hasztalan kezdeményezés". Ezzel összefüggésben jelezte, a közszférával a konszenzuskeresés útját kívánják járni.

HOZZÁSZÓLÁSOK