Végelszámolásba menekültek a cégek

Nem folytatódott februárban a felszámolások számának brutális növekedése, de a korábbinál több végelszámolást tett közzé a cégbíróság - derül ki az Opten céginformációs szolgálat jelentéséből.
NAPI Online, 2009. március 3. kedd, 12:26
Fotó:

Trendfordulókról korai beszélni; most vehetünk egy nagy levegőt, de a kilátások továbbra is rosszak - írja az Opten céginformációs szolgálat elemzése.

Februárban nem folytatódott a felszámolási eljárások számának gyors növekedése. A második hónapban 1020 cég jutott erre a sorsra, szemben a januári 1325-tel és a tavaly februári 958-cal. "A kép egy kicsit csalóka, a cégbírósági munkanapokat is figyelembe véve a tavaly februárihoz képest csaknem 12 százalék a növekedés, és ez is elég riasztó szám" - véli Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. A stratégiai igazgató szerint egyelőre nem módosítják prognózisukat, amely szerint idén akár 17 ezer cég is felszámolásra juthat.

A felszámolásokkal szemben rendkívüli módon emelkedet a végelszámolások száma. A februárban kezdeményezett 1233 végelszámolás 43 százalékkal haladja meg a tavalyi azonos havit, munkanapokkal korrigálva pedig a növekedés üteme több mint 50 százalék. Februárban nagyon sok cég tulajdonosai látták be, hogy nem tudják tovább működtetni cégüket, pedig még nem is kezdődött meg a közgyűlési szezon - mondja Csorbai, aki ezért a következő hónapokra is kedvezőtlen adatokat valószínűsít.

A cégalapítási kedv viszont töretlen - derül ki az Opten adataiból. Februárban 4341 új céget jegyeztek be, szemben a tavaly februári 4208-cal és a 2007-es 2800-zal. "Nem túlzás azt mondani, hogy Magyarországon túl egyszerű céget alapítani, a belépési korlátok alacsonyak, az ellenőrzés minimális" - véli az Opten stratégiai igazgatója. Szerinte elképzelhető, hogy az egyórás cégbejegyzés sok pluszpontot hozott a nemzetközi versenyképességi mutatókban és az IRM sokmilliós, projektalapú jutalomkiosztásában, de ennek azok fizetik meg az árát, akik veszélyes cégekkel kötnek szerződést.

Csorbai szerint két ponton mindenképpen változást kellene elérni: ki kellene zárni a cégalapítás lehetőségéből a "csődlovagokat", és meg kellene emelni a belépési korlátot, elsősorban az alaptőkét. "Aki komolyan vállalkozni akar, és van üzleti elképzelése, az képes 500 ezer forintnál többet előteremteni" - véli az igazgató.

HOZZÁSZÓLÁSOK