BUX
38240

Véget érhetett a kamatemelési ciklus

Az elemzők szerint csakis az inflációval lehetett indokolni a hétfői kamatemelést. Februárban a reformcsomagtól függhet a kamat további pályája, márciustól viszont a tartás a legvalószínűbb forgatókönyv.

NAPI, 2011. január 24. hétfő, 16:58

A jegybank az inflációval indokolta a hétfői kamatemelést, ugyanakkor a hazai fogyasztás lassú bővülése, a kibocsátási rés mérsékelt zárulása alapján indokolható lett volna a tartás - véli a jegybanki döntés kapcsán Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Az infációt leszámítva minden más a tartás mellett szólt - véli hasonlóan Török Zoltán, a Raiffeisen szakértője. Ennek ellenére nem elégedetlen a döntéssel az elemző, mert abban mindenképp igaza van a monetáris tanácsnak, hogy az infláció alakulása nyomós érv. A nemzetközi piacokon is előtérbe kerültek az inflációs szempontok, és a lengyel szigorításban is szerepet játszottak.

A feltételezések szerint - Simor András szavaiból kiindulva, aki arról beszélt, hogy hajszálon múlt csak az emelés és három javaslat volt az ülésen - a hét tanácstagból hárman a tartás, hárman az emelés és egy tag - vélhetően Bánfi Tamás - a vágásra szavazott. A szabályok szerint egyenlő számú szavazat esetén az elnök, azaz Simor András szava lehetett a döntő.

Februárban tartást vár több elemző a jegybanki tanácstól az alap forgatókönyv szerint. A januári infláció minden bizonnyal elindul lefelé, és ha az adat nem okoz negatív meglepetést, feltehetően nem nyúl az alapkamathoz a testület - véli Suppan Gergely. Lényeges kérdés, hogy a kormány február végén bejelentendő reformcsomagját a kamatdöntés elé időzítik-e. Ha igen, és a piacot meggyőzik az intézkedések, akkor tartás mellett voksolhat a testület, ám egy csalódást okozó bejelentés könnyen újabb monetáris szigorításhoz vezethet. A szakértő a márciustól felálló új monetáris tanácstól tartást vár. Komoly fordulatra - azaz kamatvágásra - akkor lehet számítani, ha nagyot javul a reformok hatására Magyarország megítélése, ám ennek esélye jelenleg csekély - véli a Takarékbank szakértője.

Márciustól a Raiffeisen elemzője is a tartást tartja a legvalószínűbb forgatókönyvnek, ami szakmai oldlaról is védhető. A jelenlegi 4 százalék feletti infláció és stabil forint mellett a kamat jelenlegi szintje abban a sávban van, ami már nem indokol további szigorítást - véli a szakértő.