Véget ért az ünnepség a Tesco piacán

Egy nagykereskedelmi cég megvásárlása miatt pénteken elszabadult a Tesco árfolyama, hétfőn azonban már pirosba került.
Napi.hu, 2017. január 30. hétfő, 09:48
Fotó: Reuters

A pénteki nap egyik sztárja a londoni tőzsdén a Tesco volt. A brit boltlánc ugyanis közölte, hogy megvásárolja a Booker nagykereskedelmi céget 3,7 milliárd fontért - 1,35 billió forintért. A bevásárlásnak a befektetők nagyon örültek: 9 százalékkal drágultak a Tesco-papírok.

Hétfőn viszont már a nagy drágulás után jött a korrekció, magyar idő szerint fél 10-kor a Tesco-árfolyam valamivel több mint 1 százalékos mínuszban volt, mindez persze csekély visszaesés a pénteki száguldáshoz képest.

Rafinált lépés

A Tesco pénteki bejelentése szerint a Booker felvásárlása előnyös lesz a vásárlók, a független kereskedőcégek, a munkavállalók és a többi, a két céggel kapcsolatban álló vállalkozások számára egyaránt.

A boltlánc a rafinált lépéssel olyan céget vett meg, amely az elmúlt öt évben több hasznot hozott a részvényeseinek, mint az Apple. A nagykereskedő megszerzése számos első látásra nem nyilvánvaló előnnyel jár a Bloomberg elemzése szerint. Például azzal, hogy kihasználhatja üres helyiségeit - raktárterületet kínálhat a Bookernek -, másrészt az élelmiszer-házhozszállítási üzletágát még nem nyúlta le az Amazon.

HOZZÁSZÓLÁSOK