Ha most nem kapnak Erzsébet-utalványt a nyugdíjasok, akkor már soha többé nem fognak kapni: 2019-től az Erzsébet-utalvány ugyanis bérjövedelemként adózik - írta a Napi.hu-nak Angyal József.

Az okleveles adószakértő szerint ez azt jelenti, hogy ha egy nyugdíjas 2019-ben Erzsébet-utalványt kapna, akkor emiatt adóbevallást kellene benyújtania és megfizetni a 15 százalékos személyi jövedelemadót. "Így többe kerülne a leves, mint a hús. Tehát a nyugdíjasok végleg elbúcsúzhatnak az Erzsébet utalványtól" - írta a szakember.

Mint azt a Napi.hu megírta, egyre több jel utal arra, hogy idén karácsonyra nem kapnak Erzsébet-utalványt a nyugdíjasok az Orbán-kormánytól. A Magyar Postának ugyanis legalább egy hónap kellene ahhoz, hogy karácsonyig kivigye a 2,7 millió nyugdíjasnak az Erzsébet-utalványokat, amelyekről a kormány azonban eddig még nem is döntött.

Tavaly ilyenkor a kabinet már régen tudatta a jó hírt a nyugdíjasokkal. Orbán Viktor miniszterelnök 2017. októberében, az Idősek Tanácsa ülésén jelentette be, hogy decemberben 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt kapnak a nyugdíjasok.

Nagyon megváltozik 2019-től a dolgozói juttatásokra adható kedvezmények rendszere. Jövedelem kategóriába kerül egyebek között az egészség- és nyugdíjpénztári hozzájárulás, az étkezés támogatása, a helyi bérlet kifizetése, a lakáscélú támogatás, az albérlet-támogatás, iskolakezdés, továbbá az iskolarendszeri képzések támogatása, valamint az Erzsébet-utalvány.

"Sok esetben nem világos a koncepció, hogy a jogalkotó milyen kritériumok mentén tartotta, illetve vonta meg az egyes elemek adókedvezményét" - mondta a Cafeteria Trend Magazin szeptemberi konferenciáján Fata László.