A korábbi híreknek megfelelően kiszállt a tervek szerint a Kaszpi-tenger felől Európába gázt szállító Nabucco gázvezeték-projektből a korábban 17 százalékos részesedéssel rendelkező német RWE. Reinhard Mitschek, a Nabucco Gas Pipeline International ügyvezető igazgatója a pénteki budapesti sajtótájékoztatón megerősítette, az RWE március óta nem tagja a konzorciumnak. Mitchek erről hétfőn beszélt bakui sajtótájékoztatóján.

A tavaly év végi híradások szerint az OMV és az RWE komoly tárgyalásokba kezdett utóbbi társaság tulajsonrészének adásvételéről, így márciusban ténylegesen az OMV-hez került a 17 százalékos pakett. A Nabucco részvényesei az OMV-n kívül így a török Botas, a bolgár BEH, a román Transgaz és a magyar FGSZ Zrt. Az eredeti harmadára (3900-ról 1315 kilométerre) rövidített Nabucco West, csatlakozva a török Transzanatóliai Földgázvezetékhez (TANAP, Trans Anatolian Pipeline) Törökországon, Bulgárián, Románián és Magyarországon keresztül hozna azeri gázt az ausztriai Baumgartenben található Közép-európai Gázelosztó Központba. Jelenleg úgy tudni, a BP vezette Shah Deniz II konzorcium, az azonos nevű gázmező üzemeltetője júniusban hoz majd döntést arról, hogy a Nabuccóval vagy a Transz-Adria vezetékkel (TAP) köt szállítási szerződést. Mitchek korábban elmondta, a Nabucco West felajánlotta a Shah Deniznek a projekt 50 százalékos tulajdonrészét. A Nabucco április 3-án nyújtotta be a gázszállítási döntést támogató csomagot a Shah Deniznek, ez tartalmazza a mérnöki terveket, a projekt kivitelezhetőségét, pénzügyi megvalósíthatóságát, gazdaságosságát, alkalmasságát, igényekre szabhatóságát és a társadalmi hatásait.

Magyarország régiós központi elhelyezkedéséből és a térség országaival meglévő, többszintű energetikai együttműködéseiből adódóan alkalmas arra, hogy jelentős földgázpiaci szereplője legyen Közép-Kelet Európának - mondta a sajtótájékoztatón Kovács Pál, az NFM energetikáért felelős államtitkára. A politikus szerint Magyarország az elmúlt évek infrastrukturális fejlesztései és az idén elindult szervezett földgázpiac, valamint a jelentős tárolói kapacitásának köszönhetően alkalmas arra, hogy a Kaszpi-tenger felől érkező gáz "előtt utat nyisson Európa szívébe".