Véglegesítették az MNB hitelprogramját

Az MNB véglegesítette a növekedési hitelprogram részleteit.
NAPI, MTI, 2013. április 30. kedd, 11:24
Fotó: Napi.hu

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa keddi eseti ülésén véglegesítette a jegybank növekedési hitelprogramjának részleteit - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke kedden.

A jegybankelnök egyben arról tájékoztatott, hogy "heteken belül" döntés születhet a kéthetes MNB-kötvény betétté alakításáról.

Matolcsy György közölte azt is, hogy a bankokkal való egyeztetések következtében döntés született arról, hogy a kis- és középvállalatoknak nyújtandó kedvezményes hitelt a kereskedelmi bankok legfeljebb 2,5 százalék kamatmarzs plusz garanciadíj mellett folyósíthatnák. A jegybanki növekedési hitelprogram keretében a kis- és közepes vállalatok 3 millió és 3 milliárd forint közötti összegre pályázhatnak - mondta Matolcsy.

Nincs új a nap alatt - a garanciadíjjal a kezdetektől számoltak
Érdekes, hogy a jegybanelnök a bankok kérésére programba emelt tételként számolt be a 0,5 százalékos garanciadíj-ról, hiszen április 4-én ő maga számolt be arról, hogy akár 0,5 százalékos garanciadíj-mérték is kapcsolódhat a programhoz. Az akkori elképzelésre reagálva Gyuris Dániel, a Magyar Bankszövetség alelnöke elmondta, hogy a hazai kkv-szektor átlagos kockázati kamatfelára 3,5-4 százalék között mozog. Ezért úgy vélte, hogy a folyósítási költségeket 2 százalékos szinten maximálni csak a legjobb minősítésű adósok esetében képzelhető el. Alternatívaként a külső garanciarendszer bevonását említette, ám szakértők már ekkor megjegyezték, hogy a hitelprogram "teljes" garanciatámogatása uniós engedélyezést tehet szükségessé.

Pár nappal később Palotai Dániel, az MNB monetáris politikájáért felelős ügyvezető igazgatója úgy nyilatkozott a Napi Gazdaságnak: tudják, hogy a félszázalékos garanciadíjjal szemben a piacon működő intézmények ennek a három-négyszeresével dolgoznak, s így a magas garanciadíj tönkrevághatja a kedvező hitelkamatot, ám jelezte: ők nem feltétlenül a meglévő garanciaintézményekre gondoltak, adott esetben új garanciaszervezet piacra lépését is elfogadják, ha számára vonzó a támogatási modell.mivel a hitelbírálat.

Egyelőre nem megoldható az, hogy a Garantiqa-Hitelgarancia Zrt. 0,5 százalékos díj mellett nyújtson garanciát - ismerte el Búza Éva, a szervezet üzleti vezérigazgató-helyettese a Joint Venture Szövetség múlt heti rendezvényén. A garanciaszervezet mai számításai szerint ugyanakkor lenne mód az MNB programjának támogatására abban az esetben, ha az állam (az NGM) kész lenne a Széchenyi kártyaprogramban megszokott megoldáshoz hasonló és mértékben azzal megegyező, 0,75 százalékos garanciadíj-támogatást nyújtani a termékhez. Ebben az esetben az átlagos 2 százalékos garanciadíj a Garantiqa küszöbönálló tőkeemelése és a garanciadíj-támogatás révén a vezérigazgató-helyettes szerint valóban az MNB által várt 0,5 százalékos szintre csökkenhetne.
Az MNB elnök mostani bejelentése tehát újat nem hozott a piacra, s a konstrukció lényegében csak akkor életképes, ha az NGM (és a kormány) mellé tud állni a garanciadíj-támogatással.

Hozzátette, a teljes program 2014 első felére is áthúzódva 0,7 százalékponttal is javíthatja a GDP-t. A kedvezményes hitelek fedezetéül a jegybank által a kereskedelmi bankoknak nyújtott hitel maximális futamideje 10 év lehet.

A kisbankokat részesítik előnyben

A kisbankokat részesítik előnyben a kkv-knak szánt kedvezményes hitelkeretet biztosító jegybanki hitelprogramban - jelentette be Nagy Márton, az MNB ügyvezető igazgatója kedden sajtótájékoztatón.

Kifejtette: a keretösszeg allokálásánál az úgynevezett kártyaelosztásos technikát alkalmazzák annak érdekében, hogy ne a jelenlegi piaci struktúrát betonozza be a jegybank. Hozzátette: a kkv-k a hitelállományuk legalább 5 százalékával pályázhatnak, és lehetőségük lesz mind az új hitelek, mind a devizahitelkiváltás esetében bankváltásra.

Az MNB Növekedési Hitelprogramja a monetáris politika szerves részét képezi. A program keretében a jegybank a monetáris eszköztár segítségével likviditást nyújt a bankoknak, annak érdekében, hogy a kis- és középvállalkozások hitelezésében megfigyelt zavarokat enyhítse. Mivel Magyarországon nincs fejlett kötvénypiac ezért más jegybankoktól eltérően az MNB nem eszközvásárlási program indításával, hanem a bankrendszeren keresztül támogatja a kis- és középvállalkozások hitelezését, mely a hosszú távú gazdasági növekedésnek alapvető feltétele.

Júniusban indul a hitelprogram

Növekedési Hitelprogram három pillérből áll. Az első pillér keretében az MNB három hónapon keresztül (június 1-től augusztus 30-ig), 250 milliárd forint keretösszeggel, fedezet biztosítása mellett refinanszírozási hitelt nyújt a monetáris politikai partnerkör tagjai számára. A jegybank a refinanszírozási hitel nyújtásához fedezetként - a kis- és középvállalkozásoknak a Növekedési Hitelprogram keretében nyújtott hiteleket is elfogadja. A refinanszírozási hitel kamata a teljes futamidőre 0 százalék, a marzsa 2,5 százalék.

A program második pillérének keretében az MNB kis- és középvállalkozások fennálló devizahiteleinek forinthitellé alakításához biztosít refinanszírozási hitelt. A finanszírozási hitel jellemzői és igénybevételének feltételei megegyeznek a program első pillére esetében ismertetettekkel.

Forintkötvények felé terelnék az ÁKK-t

A Növekedési Hitel Program harmadik pillérének célja a magyar gazdaság bruttó külső adósságának, illetve az MNB kéthetes kötvényállományának csökkentése. Az MNB a devizatartalék terhére devizacsere ügyletekkel segítheti a hitelintézetek rövid külső devizaforrásainak leépülését, melynek eredményeként a kéthetes kötvény állománya szintén csökken.

Az államadósság finanszírozásának eltolódása a forint alapú finanszírozás irányába - amiről az Államadósság Kezelő Központ dönthet - szintén támogathatja kéthetes kötvényállomány csökkenését. Az elmúlt időszakban mind a forint hozamokban, mind a devizakötvény-hozamokban érezhető csökkenés következett be, és ezzel párhuzamosan a forint és a deviza állampapírok közötti hozamkülönbözet is mérséklődött. Ennek következtében az állam finanszírozásában a korábbiakhoz képest erősen felértékelődött a forint alapú forrásbevonás lehetősége, amely a Növekedési Hitelprogram harmadik pillér céljaival összhangban szintén csökkentheti a fölös forintlikviditást és a kéthetes kötvény állományát.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2013.05.01 08:52

@Bhole: " "A nyugati bankok (és termelés is) sokkal hatékonyabbak..."
(És akkor beír valamit, ami pont az ellenkezőjét bizonyítja.)"

Látom, maga nem hisz a számokban... Pedig nyugaton egy bankfióki alkalmazott nagyobb forgalmat és nyereséget indukál... PEdig nagyobb a bankfiók-sűrűség.

Jéé: nyugaton jobban bíznak a bankokban?!

Még nem hallotta, hogy bár Svédországban már a készpénz kimúlását várják, addig kis hazánkban makacsul magas a készpénz aránya, s alacsony a bankkártya-használat???

Megint bénázik a bhole-gebra!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2013.04.30 23:09

@rigolya: "A nyugati bankok (és termelés is) sokkal hatékonyabbak..."
(És akkor beír valamit, ami pont az ellenkezőjét bizonyítja.)

Mert ezt mondták az 'alapítványos' agymosáson? Biztosan ezért halmoznak veszteséget veszteségre, mint az az olasz bank, amelyik 10 mlrd eurót bukott otthon, de innen is kivonult köpködve, mert itt is vesztégesek voltak. (Milyen meglepő, biztosan az Orbán meg a Fidesz miatt.) Meg kéne már tanulni a szakmát, vagy visszamenni kecskét őrizni. Vagy a hatékonyságban a veszteségfelhalmozásra és az ügyfelek (hazudozás és becsapás miatti) elvesztésére/elidegenítésére gondoltál? Mert akkor egyetértek veled.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.04.30 17:33

@Bhole: A nyugati bankok (és termelés is) sokkal hatékonyabbak... Sokkal sűrűbben vannak arrafelé bankfiókok.

A "kőbiztos" adósoknak meg általában nincs szükségük az olcsó hitelre... viszont ki az a m.rha, aki veszni hagy egy ilyen lehetőséget. Csak legyen bank, aki nyújtja majd.

2 hete volt az a cikk, ahol megnézték az egyik nyugati ország állami hitelekkel kisegített és nem kisegített bankjaiknál az új, támogatott hitelek hasznosulását? S lásson csodát: a hitelekkel kisegítettek újhitel-állománya arányosan kisebb volt...

Mert ami olcsó, az nem biztos, hogy fellendíti a keresletet... ugye.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nylonzsak, 2013.04.30 17:22

@Bhole: Ja. Én is ódákat zengenék róla ha első lennék a listán. :) Semmit nem kell csinálni, tiszta kasza, csak havernak kell lenni. A cehhet meg majd kifizeti a sok libsi/bolsi/fidióta közember. Tényleg jó biznisz a bennfennteseknek ... :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nylonzsak, 2013.04.30 17:19

@Bhole: A nyugati bankok elég hatékonyan "dolgoznak". Szerintem lehet utánuk csinálni, de félő nincs hozzá elég tőkénk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html