Végre elégedettek az elemzők egy magyar makro adattal

Az elemzők szerint kellemes meglepetést hozott a külkereskedelem decemberi alakulása az ipari termelésről kedden publikált mutatókat követően.
MTI-Eco, 2011. február 9. szerda, 12:55
Fotó:

A Központi Statisztikai Hivatal szerdán közölte, hogy előzetes adatok alapján tavaly az export 21 százalékkal, az import 19,1 százalékkal emelkedett euróban számolva, a külkereskedelmi többlet 5,55 milliárd euró volt, ami 1,812 milliárd eurós növekedést jelent a 2009. január-decemberi 3,738 milliárd euró aktívumhoz képest.
Decemberben az export növekedése változatlanul magas, 21,4 százalékos volt euróban számolva, azaz nem mutatta az ipari termelés váratlan lassulását. A kereskedelmi mérlegtöbblet, 457 millió euró volt a múlt év utolsó hónapjában, 156 millió euróval több mint egy évvel korábban. A KSH kedden tette közzé, hogy tavaly decemberben 11,8 százalékkal csökkent az ipari termelés novemberhez képest a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított előzetes adatok szerint. Árokszállási Zoltán, az Erste Bank Hungary elemzője rámutatott, hogy a decemberre várt 420 millió euró többlettel szemben kedvezőbben alakult a külkereskedelmi mérleg. Az Erste Bank elemzője meglepő pozitív hírnek mondta a decemberi külkereskedelem alakulását a kedden nyilvánosságra hozott és negatív meglepetésként hatott ipari statisztika tükrében, amikor is egy hónap alatt az ipari termelés novemberhez képest mintegy 12 százalékkal esett.

Szerinte mindez azt mutatja, hogy a decemberi ipari statisztika egyszeri tényezőhöz köthető. Árokszállási Zoltán szerint a tavalyi 5,5 milliárd euró külkereskedelmi többlet 2011-ben is jelentős maradhat, és 4,5-5 milliárd euró közé tehető, mivel Magyarország exportpiaca továbbra is jól áll, a legutóbbi német ifo-index is nagy az optimizmust mutat.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője is arra hívta fel a figyelmet, hogy a decemberi külkereskedelmi adat meghaladta a várakozásokat és kellemes meglepetés a keddi ipari adatok után. Rámutatott, hogy a két adat nem áll összhangban, miközben a decemberi kivitel 21 százalékkal nőtt, azalatt az ipari termelésben jelentősen visszaesett. Csak találgatni lehet, mi történhetett, vélhetően az ipari statisztikában korrekciót kell végrehajtani, vagy egyszeri kisiklásról lehet szó - tette hozzá. A TakarékBank elemzője szerint a külkereskedelmi adatsor "inkább beleillik a képbe", mert erőteljesen látható, hogy Németország nagyon erőteljesen húzza Magyarországot és az egész régiót. A januári német ifo-mutató és beszerzési menedzser index kedvező alakulása előre vetíti, hogy a következő hónapokban a magyar kivitel dinamikája jó lesz.

Várható, hogy lassan a belső fogyasztás is magára talál, ami az importot növelheti. Továbbra is az látszik, hogy a külkereskedelmi többlet növekedni fog, és a tavalyi 5,5 milliárd euró után 2011-ben a 5,7-5,8 milliárd euró sávban lesz - tette hozzá Suppan Gergely.

HOZZÁSZÓLÁSOK