Az MLBKT Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke 56,9 pont lett, ami 3 ponttal múlja felül a márciusi értéket, vagyis - mivel távolabb került a vízválasztó 50 pontos határtól -, a feldolgozóipari termelés gyorsuló bővülését jelzi.

A feldolgozóipar 2010 júliusa óta folyamatosan bővült, a növekedés üteme novembertől kezdve tartósan magasan van, a mostani érték pedig 2008 januárja és 2010 februárja (egyaránt 57,0) óta a második legmagasabb.

Az áprilisi index felülmúlja mind a megelőző három év, mind a felmérés kezdetétől számított 15 év áprilisainak átlagát (rendre: 48,5; 51,5). Április összességében kedvező hónap volt a korábbi években, és csak 1996-ban, 1999-ben, 2005-ben és 2009-ben volt 50,0 pont alatt az index értéke, ezenkívül csak 2004-ben volt éppen 50,0 pont felett (50,2).

A termelési mennyiség indexe nőtt márciusi értékéhez képest, és ezzel együtt már tizenhatodik hónapja emelkedik a termelt mennyiség. Erre utoljára 2005 júliusa és 2007 júniusa között volt példa, akkor 24 hónapon át tartott a termelt mennyiség bővülése. A mostani érték kifejezetten magasnak számít, az elmúlt 15 évben csak egyszer, 2007-ben volt nagyobb a növekedés üteme áprilisban.

Az új rendelések indexe enyhébben nőtt, és a mostani érték a második legmagasabb áprilisi érték 1995 óta (2007 mögött). Az új rendelések állománya tizenegyedik hónapja bővül egyfolytában. Erre utoljára 2007 augusztusa és 2008 júniusa között volt példa, akkor is tizenegy hónapon át.

Az áprilisi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett márciushoz képest, és az ütem enyhén gyorsult. A korábbi áprilisi értékeket nézve az idei a második legalacsonyabb érték 1995 óta. Az index értéke immár a tizenhetedik hónapja van 50,0 pont alatt, ami példa nélküli.

A vásárolt készletek csökkenése megállt a márciusi nagyon enyhe visszaesés után, de a növekedés üteme nem túl erős. Az idei áprilisi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján így is átlag feletti, és csak három ennél jobb érték volt. 2010-ben összesen hét hónapban jelzett csökkenést az index értéke, kérdés, hogy ez a trend folytatódik-e idén is (az arány eddig kettő-kettő.

Drágulás és hiány

Rengeteg különböző termék kapcsán jeleztek az MLBKT válaszadói jelentősebb áremelkedést. Kiemelkedően nagy csoportot alkottak közöttük a fémek (acél, ötvözött acél, különféle acéltermékek, alumínium, bronz, speciális bronzöntvények, réz), az élelmiszeripari termékek (búza, cukor, élőállat, liszt, olaj, szója, tejföl), valamint a különféle csomagolóanyagok (különösen a fóliák) és a vegyipari termékek. Hiányt a különféle textilipari és élelmiszeripari termékeken kívül a Japánban gyártott elektronikai termékek és a Japánból importált alapanyagok esetében jeleztek nagyobb számban.

Áprilisban is nőtt a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, és a foglalkoztatottsági index alapján ennek üteme némileg erősebb lett márciushoz képest. A szeptemberi megtorpanástól eltekintve az index továbbra is a feldolgozóiparban alkalmazott munkavállalói létszám növekedését jelzi, megszakítás nélkül hetedik alkalommal. A korábbi áprilisi értékeket nézve az idei tisztán a legmagasabb 1995 óta.

A beszerzési mennyiség indexe emelkedett márciusi értékéhez képest, és továbbra is növekedést jelez. A mostani érték jelentősen jobb az 1995 óta mért átlagnál, és a második legmagasabb áprilisi adat. Az index tizenhatodik hónapja bővül zsinórban, legalább ilyen hosszú időszakra utoljára 2005 augusztusa és 2007 júniusa között volt példa (23 hónap).

A beszerzési árak esetében az árak növekedésének üteme enyhén lassult, ezzel együtt a beszerzési árak már huszonharmadik hónapja nem csökkennek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a leggyorsabb áprilisi ütem.

A késztermékkészletek szintje áprilisban némileg tovább emelkedett. A korábbi áprilisi értékeket nézve az idei a második legmagasabb 1995 óta (2005 mögött és 2001-gyel holtversenyben), így kiemelkedő havi adatnak mondható - különösképpen, ha figyelembe vesszük az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, mely a késztermékkészletek szintjének enyhe csökkenő trendjét mutatja. A mutató 2010 júniusa óta folyamatosan 50,0 pont alatt tartózkodott, a márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos csökkenő trendet szakította meg.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke enyhén nőtt márciushoz képest, és a 2010. áprilisi megtorpanás után továbbra is az import bővülésére utal, immár megállás nélkül tizenkettedik hónapja. Erre utoljára 2005-2008 között volt példa, akkor 32 hónapon keresztül. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében is kedvező folyamatról beszélhetünk. Immár tizenhetedik hónapja tart a bővülő trend. Az index értéke némileg nőtt az előző hónaphoz képest. A mostani 17 hónapos folyamatos bővülésnél jobb utoljára 2005 áprilisa és 2008 szeptembere között fordult elő (42 hónap).