A piaci várakozásoknál lényegesen gyorsabban, a Takarékbank várakozásait megközelítő mértékben bővült az ipari termelés augusztusban - kommentálta a KSH friss adatait Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője. Ezt részben az okozta, hogy idén augusztusban három munkanappal volt több, mint egy éve, így munkanaphatással megtisztítva a növekedés 3,5 százalék volt.

Az előző hónapban az ipari termelés az autógyárak szokásostól eltérő, júliusi nyári leállása miatt mérséklődött, így nem meglepő, hogy augusztusban lényegesen gyorsult az ipari termelés. Ez a jelenség a német, cseh és szlovák ipari termelés alakulásában is látványos volt.

A következő hónapokban folytatódhat az ipari termelés növekedése, amit a viszonylag magas ipari bizalmi indexek és a szignifikánsan emelkedő beszerzési menedzser index is tükröz. Biztató, hogy a hazai gazdaság teljesítményét előrevetítő német Ifo index közel kétéves csúcsra ugrott. Az ipari termelés idei növekedése megközelítheti a 3 százalékot, azonban jövőre a növekedés megközelítheti az 5 százalékot - véli az elemző.

A két számjegyű növekedési ütem arra utal, hogy az ipari kibocsátás stabilizálódott a hónapokon keresztül áthúzódó zsugorodást követően - véli Ürmössy Gergely, az Erste Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője.

A részleteket egyelőre még nem látjuk, így nem tudjuk, hogy milyen szerkezetben stabilizálódott az ipar. Úgy gondoljuk, hogy fontos szerepet játszhattak az export-orientált iparágak, hiszen a német ipar is az erősödés jeleit mutatja. Az év hátralevő részében folytatódhat az ipari termelés bővülése, a növekedési ütem éves átlaga pedig 2-3 százalék között lehet.

Az augusztusi ipari növekedés azért is igazán meglepő, mert az elmúlt években hozzászokhattunk, hogy a nagy nyári ipari leállások inkább augusztusban következnek be, de idén a gyárak júliusban állították le termelésüket - állapította meg Virovácz Péter, az ING Bank Zrt. makroelemzője. Az előző havi adatok alapján arra számít, hogy a felpattanás elsősorban az autógyártás, a gumigyártás és a fémgyártás területén jelentkezhetett.