Végre megy a gáz a szlovák-magyar vezetéken

Többszöri dátummódosítás után megindult a kereskedelmi forgalom a szlovák-magyar interkonnektoron, azaz gázvezetéken.
MTI, 2015. július 2. csütörtök, 08:18
Fotó: Reuters

Szerdától beindult a kereskedelmi forgalom a Szlovákiát Magyarországgal összekötő gázvezetéken - jelentette be Vagram Cugurjan, az Eustream szlovák vezetéküzemeltető cég vezetője, akit a Ria Novosztyi orosz hírügynökség idézett. Robert Fico szlovák és Orbán Viktor magyar miniszterelnök tavaly tavasszal adta át szimbolikusan a vezetéket.

Az évi 4,38 milliárd köbméter földgáz továbbítására alkalmas vezeték északra és délre egyaránt képes továbbítani az energiahordozót. Magyarország a vezeték révén rákapcsolódhat a nyugat-európai gázelosztó hálózatra, Szlovákia pedig az Adriai-tengerhez kap kijutást.

Az összesen 110,7 kilométer hosszú csővezeték magyarországi szakasza 92,1 kilométer. A vezeték Vecsés és a szlovákiai Nagykürtöshöz közeli Felsőzellő között húzódik. A vezetéket 170 millió euróból építették, Szlovákia 21 millió eurót, Magyarország 119 millió eurót fizetett, az Európai Unió pedig 30 millió euróval járult hozzá a terv megvalósításához.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RonaGyuri, 2015.07.02 09:38

A cím erős túlzás; gázról szó sincs (nincs rá igény) csak a kereskedelmi forgalomról! =))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html