Végtörlesztés: az ECB leszúrta Matolcsyt

Az Európai Központi Bank (ECB) szerint a magyar gazdaság egészét és az államháztartást is hátrányosan befolyásoló hatásokkal járhat a devizaalapú kölcsönök rögzített árfolyamú végtörlesztésének lehetőségét megteremtő törvénnyel bevezetett rendszer. Az ECB bírálta a magyaros konzultációs gyakorlatot.
MTI, 2011. november 8. kedd, 14:11
Fotó: Napi.hu

Az ECB honlapján kedden megjelent vélemény szerint a végtörlesztésről szóló törvénnyel bevezetett rendszer öt szempontból is aggályos. A Nemzetgazdasági Minisztérium felkérésére alkotott vélemény alapján a rendszer először is "a bankrendszer stabilitását jelentősen gyengítő helyzetet teremt, amely egyben valószínűleg a gazdaságra is káros átgyűrűző hatásokat fejt ki."

Másodszor hátrányosan befolyásolhatja a bankok tőkepozícióját, harmadszor pedig "a bankrendszert érő azonnali kedvezőtlen pénzügyi hatáson túlmenően számos, a magyar gazdaságot kedvezőtlenül érintő külső hatás is felléphet" - áll a november 4-i keltezésű dokumentumban.

A lehetséges kedvezőtlen külső hatások között az ECB említi az árfolyamra gyakorolt leértékelődési nyomást, az országkockázati felár emelkedését, a belföldi kamatokat felhajtó nyomást, továbbá azt, hogy a szigorúbb hitelezési feltételek következtében tovább szűkülhet a hitelezési tevékenység és gyengébb lehet a növekedés. A "jogbizonytalanság fokozódása és az érzékelt országkockázat következtében" pedig romolhat az ország megítélése a külföldi befektetők körében.

Az ECB negyedik aggálya az, hogy a törvény kedvezőtlen hatást fejthet ki az államháztartásra is, ötödikként pedig egy korábbi - a devizahitel felvételét magánszemélyek számára megtiltó kormányzati intézkedésről megfogalmazott - véleményére utalva rámutatott, hogy a rendszer kérdéseket vethet fel a tőke és a fizetések szabad mozgásával, a letelepedés szabadságával vagy más uniós szabályokkal "való megfelelőség tekintetében."

Az ECB kiakadt a magyaros konzultáción

A dokumentum szerint a minisztérium 2011. szeptember 19-én küldte meg a törvényjavaslatot az EKB-nek, anélkül, hogy sürgős eljárást kért volna vagy határidőt szabott volna meg a javaslat véleményezésre. A magyar parlament pedig ugyanezen a napon el is fogadta a törvényjavaslatot. Ezzel összefüggésben az EKB hangsúlyozta, hogy a nemzeti hatóságok rendkívüli sürgősség esetén sem mentesülnek a EKB-val folytatott konzultáció kötelezettsége alól, és elegendő időt kell biztosítaniuk az EKB véleményének figyelembevételéhez. Továbbá a törvényjavaslat minden érdemi módosítását meg kell küldeni az EKB számára, hogy az intézmény a legfrissebb szöveg alapján alkothassa meg véleményét.

"Emellett a törvényjavaslat elfogadását fel kellett volna függeszteni. Az EKB a hozzá konzultációra benyújtott rendelkezésekre tett észrevételei nem teszik meg nem történtté a konzultációs kötelezettség megszegését. Az EKB nagyra értékelné, ha a Nemzetgazdasági Minisztérium kellőképpen megfontolná a fenti észrevételeket, és a jövőben tiszteletben tartaná az EKB-val való konzultációs kötelezettséget" - áll a dokumentumban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

barca, 2011.11.09 07:12

Szegeny alkoholista semmihez nem erto miniszterke a Viktorka marionett figuraja mint a tobbi , o csak arrol tehet , hogy elvallalt egy poziciot kvalitas hianyaban ! Karizmatikus konfrontalodni kepes ember lehet jo penzugy miniszter! Na o nem az !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Drazsen, 2011.11.08 19:51

@nickn: Na jó, de azért ez a Matolcsy és megéri a pénzét. Feldob egy, illetve öt magas labdát az ECB-nek. Mit gondolt, mit fognak válaszolni az öt kérdésére ??? Azt, hogy bravó, mi is pont erre gondoltunk, remek ötlet miniszter úr. Az hogy előzetese konzultáció nélkül történt mindez, akkor küldte el kérdéseit, amikor a parlament már megszavazta a törvényt, legfeljebb az utólagos normakontroll kategóriájába szuszsakolható be.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nickn, 2011.11.08 16:55

Hol volt az ECB amikor ezeket a kockázatokat rejtő termékeket az anyabankok "riherongy" gyermekei a magyar piacra dobták? Akkor írtak az aggályaikról, hogy emberek millióit zsigerelik ki és teszik az életüket élhetetlenné, többeket az öngyilkosságba taszítva?
Hol volt az ECB amikor az embereket tologatnak ki lakásaikból, mert a felvett törlesztőt még tudták vállalni, de annak kétszeresét már nem? Hol vannak a ECB megoldási javaslatai a jogharmonizáció betartatásáról? Hol voltak akkor?
Most meg itt vannak és leszólnak bennünket, amikor az ő retek anyabankjaik érnek el itt luxus-extra profitot?
Hogy kifinomult és költői legyek: "menjenek a kurva anyjukba!"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mettor, 2011.11.08 14:20

Ez nyilván valami vicc!Kecskére a káposztát...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html