A bizottság hétfői ülésén a kormánypárti és az ellenzéki képviselők általános vitára alkalmasnak találták a felszámítható kamatok és a teljes hiteldíjmutató (thm) mértéknek korlátozásáról szóló javaslatot is, csupán az LMP tartózkodott. A számvevőszéki és költségvetési bizottság együttes vitát tartott hétfői ülésén a gazdasági bizottság múlt héten benyújtott két törvényjavaslatáról: az otthonvédelmi intézkedésekkel kapcsolatos; illetve a kölcsönök kamatai és a teljes hiteldíjmutató korlátozása, valamint az átlátható árazás biztosítása érdekében az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatokról.

A bizottsági ülésen jelen lévő Lévai Gábor, a Lízingszövetség főtitkára azt mondta: üdvözlik, hogy a parlament egyformán igyekszik kezelni a lakásfinanszírozási konstrukciókat. Egyben felhívta a figyelmet arra is, hogy más törvények különbséget tesznek lakáslízing és a jelzáloghitel között, és van olyan is, amely akadálya lehet annak, hogy a végtörlesztést minél több ügyfél igénybe vehesse. Példaként említette, hogy lakáslízing esetében a lízingcégeket, így közvetve az ügyfeleket is 2 százalékos extra illeték terheli. Szerinte e miatt a végtörlesztésnél az ügyfelek vélhetően nem kapnak lehetőséget újabb lakáslízing-konstrukcióra forint alapon.

Gordos József, a nemzetgazdasági tárca főosztályvezető-helyettese jelezte, hogy a kabinet mindkét gazdasági bizottsági indítványt támogatja. Közölte azt is, hogy a kormány megfontolásra alkalmasnak tartja, hogy legyen illetékmentes a lízingszerződés a végtörlesztések esetében. Herman István (Fidesz), a gazdasági bizottság előterjesztőjeként azt hangsúlyozta: azért pontosítják a szabályokat, hogy minél szélesebb kört segítsenek kikerülni a devizahitelek okozta csapdahelyzetből.

Vágó Gábor (LMP) úgy vélekedett, hogy a javaslatok jók de későiek és kevesek, a súlyos szociális és anyagi helyzetben lévőkön nem segítenek. Rozgonyi Ernő (Jobbik) arról beszélt, hogy még mindig magas a forintkamat, így a fiskális politika, a kormány bármit is akar, ha a független jegybank a "csillagos égig" emeli az alapkamatot. Szerint újra kellene szabályozni a Magyar Nemzeti Bank helyzetét.

Szekeres Imre (MSZP) jelezte, hogy a frakciója mindkét javaslatot támogatja, ahogy a házszabálytól való eltéréssel történő tárgyalást is. Közölte: azért is támogatják a javaslatokat, mert a gazdasági bizottsági indítványokat már megelőzték hasonló tartalmú szocialista javaslatok, de mivel valamelyest eltérnek ezek, az MSZP módosító indítványokat nyújt be a bizottsági előterjesztésekhez.

Szijjártó Péter (Fidesz), a bizottság alelnöke azt mondta: a kormány folyamatosan figyeli a helyzetet az otthonvédelmi monitoring bizottságon keresztül, ezért kezdeményez újabb és újabb pontosításokat az eredeti otthonvédelmi csomagon.