Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Napi Gazdaság cikke

A kormányzati ciklus hátralévő részében célzott könnyítésekre, amelyek elsősorban a munkabért terhelő közterheket csökkenthetik, lesz lehetőség, adótömeg-csökkentésre ugyanakkor nem - jelentette ki Gyurcsány Ferenc a GKI konferenciáján. A miniszterelnök szerint a magyar jóléti rendszer nem tekinthető alulfejlettnek vagy szűkmarkúnak. A gyógyszertámogatások GDP-hez viszonyított aránya például az uniós átlag duplája, és egyre növekvő terhet jelentenek a nyugdíjkifizetések is. Indokolt tehát hozzányúlni ezekhez a rendszerekhez, de rövid távon nem dőlt el, hogy a reform vagy az antirefom győzedelmeskedik-e. Hosszú távon ugyanakkor csak egy út van, a modernizáció útja - fogalmazott a kormányfő. A reformok megszorító szakaszának "nagyjából a végén" vagyunk, mondta Gyurcsány, hozzátéve, hogy 2008-tól a szűkítő-lebontó tevékenységeket már az építő-javító megközelítés váltja fel.

A kormány által véghezvitt kiigazítás az elmúlt évtizedek európai történelmében az egyik legnagyobb, mértéke meghaladta még a Bokros-csomag és az Orbán-kormány csendes kiigazítása során végrehajtott konszolidációt is. A miniszterelnök szerint ugyanakkor jövőre már felpöröghet a gazdaság, tartható lesz a kormány 3 százalék körüli növekedési célja, akárcsak 2009-ben a négy százalék.

Az OECD szilárdan támogatja a költségvetési kiigazítást és a magyarországi strukturális reformokat - mondta Angel Gurria, a szervezet főtitkára. Véleménye szerint helyes, hogy a kormány a létező legszigorúbb fiskális korlátokat javasolja bevezetni a későbbi megingások elkerülése érdekében. A gazdaságpolitika hitelességének helyreállítása az utóbbi időben Németországban nemcsak a vállalati szférában vezetett nagyobb profithoz, de az állam számára is nagyobb adóbevételeket hozott. A lelassult magyar gazdasági növekedéssel kapcsolatban a főtitkár hangsúlyozta, hogy az ország most fizeti meg a korábbi laza gazdaságpolitika árát, a makroegyensúly helyreállásával és a magyarországi befektetések esetében érvényesített kockázati prémium csökkenésével ismét visszatérhetünk a potenciális növekedési pályához. A további kihívások között Gurria megemlítette a helyi önkormányzatok kiadásainak hatékonyabbá tételét, a középszintű kormányzat áramvonalasítását és a munkaerőpiacok rugalmasabbá tételét.