Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nyugat-nílusi láz esetleges terjedését szeretnék megakadályozni a légi úton, kémiai anyagokkal történő szúnyoggyérítéssel - mondta Sztikler János biológus, az NNK munkatársa az InfoRádiónak.

A felszaporodott csípőszúnyog-faunának egy részét olyan szúnyogok adják, amelyek a nyugat-nílusi láz potenciális vektoraként vannak számon tartva. Ezek honos, országos elterjedtségű csípőszúnyogok - fogalmazott a biológus. Márpedig a koronavírus-járvány miatt leterhelt egészségügyi ellátórendszerre egy esetleges, szúnyog által terjesztett betegség további terhelést jelentene.

Tavaly október 6-ig 34 nyugat-nílusi lázas megbetegedést regisztrált az NNK. Idén az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ legfrissebb adatai szerint még nem jelentettek Magyarországról egyetlen megbetegedést sem, és Európában is csak 12 beteget regisztráltak. Még 2018-ban 225 magyar kapta el a lázat.

Mivel a légi kémiai szúnyoggyérítésnél alkalmazott idegmérgek nem specifikusan a szúnyogokra hatnak, hanem minden más, repülő ízeltlábúra is, az NNK többféle óvintézkedést is előírt:

  • az érintett méhészeket szükséges értesíteni a kezelés előtt,
  • a felszíni vizektől való biztonságos védőtávolságot is előírták, hogy ne kerüljön az irtószer a vizekbe,
  • az irtás csak az esti és hajnali órákban végezhető, és csak szél- és csapadékmentes időben, csak lakott területen.

Az NNK pedig arra figyelmeztet, hogy

  • mind a légi, mind a földi szúnyoggyérítés idején a szabadban tárolt tárgyakat, gyermekjátékokat, ruhákat takarják le a lakók, vagy vigyék zárt térbe,
  • a gyérítés ideje alatt és az azt követő egy órában az ablakokat, ajtókat zárva kell tartani és a szellőztető berendezéseket ki kell kapcsolni,
  • a zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás, feldolgozás előtt mindenképpen meg kell mosni,
  • tilos az irtást végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni.

A szúnyoggyérítés ütemterve, a beavatkozások helyszíne és ideje letölthető az OKF honlapjáról.