Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Abból az 500 milliárd dollárból, amelyet a világ tíz leggazdagabb embere keresett az elmúlt évben, a világon mindenkit be lehetne oltani, vagy meg lehetne akadályozni, hogy bárki is elszegényedjen a járvány miatt. Elképesztőek a különbségek - idézi a brit székhelyű nemzetközi segélyszervezet, az Oxfam nemzetközi igazgatóját, Gabriela Buchert a Euronews.

Az Oxfam éves jelentése - amelyet az idén virtuális davosi világgazdasági fórum nyitónapján publikáltak - szerint a gazdagok pár hónap alatt talpra állnak a járvány miatti veszteségeikből, de a világ szegényeinek ez több mint egy évtizedig el fog tartani.

Gabriela Bucher a járványkezelés hatékony módjaként emelte ki Dél-Koreát, ahol nagyon hamar felvették a harcot az egyenlőtlenség növekedésével. Emelték a minimálbért, sok pénzt költöttek az egészségügyi ellátórendszerre és az oktatásügyre, továbbá közvetlen támogatásra is. Csak az utóbbi 42 millió háztartást érint.

A másik példa Új-Zéland, Bucher szerint az ottani válságkezelés maga a tökély. A kormány tekintettel van a lakosság jólétére, a gyermekek ellátására, az oktatásra, általában arra, hogy a gazdaság mindnyájukat, ne pedig a GDP-statisztikát szolgálja.

A davosi fórumon is központi téma a járvány által leginkább sújtottak tömeges lecsúszása, ami párhuzamos a tehetős milliók további meggazdagodásával. A nemzetközi pénzintézetek ugyanis horribilis támogatást nyújtanak a járvánnyal küzdő államoknak, és ez jelentős hasznokat tud hajtani a pénzpiacokon.