Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Interfax hírügynökség jelentése szerint Putyin tudatta Obamával, hogy egységes, nemzetközi terrorizmusellenes frontot kellene létrehozni. A Ria Novosztyi értesülése szerint Putyin és Obama kívánatosnak tartja, hogy a két ország védelmi minisztériumai munkakapcsolatot építsenek ki egymással az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet elleni összehangolt fellépés érdekében.

A két vezető megállapodott: fokozzák a diplomáciai együttműködést annak értelmében, hogy érvényt szerezzenek annak a megállapodásnak, amelyet a héten Münchenben sikerült tető alá hozni, és melynek értelmében fegyvernyugvást kell létrehozni Szíriában. Putyin és Obama is pozitívan értékelte a müncheni nagyhatalmi találkozót.

Az orosz és az amerikai elnök a tűzszünet ügye mellett még a válság humanitárius vonatkozásaira fektetett nagy hangsúlyt, valamint az ukrajnai helyzetről is szót ejtettek - tájékoztatott a Kreml.

Szaúd-Arábia repülőket küld

Szombat este az al-Arabíja hírtelevíziónak a rijádi védelmi tárca egyik illetékese arról beszélt, hogy Szaúd-Arábia harci repülőket küldött a törökországi Incirlikben található légi támaszpontra, hogy ezzel járuljon hozzá az Iszlám Állam elleni harchoz - írja a hvg.hu az MTI-re hivatkozva.

Ahmed al-Asszíri, a szaúdi védelmi minisztérium tanácsadója közölte: egyeztettek az IÁ ellen harcoló nemzetközi katonai koalícióval, nem egyoldalú lépésről van szó. Hozzátette azt is, hogy szárazföldi csapatokat egyelőre nem küldtek, de készek katonákat is bevetni Szíriában.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szombaton egy török lapnak azt mondta: Szaúd-Arábia helyszíni szemlét tartott az incirliki támaszponton a repülők érkezésének előkészületeként.

Bassár el-Aszad szíriai elnök egy interjúban a héten arról beszélt: valós annak a kockázata, hogy Törökország és Szaúd-Arábia beavatkozik a szíriai konfliktusba, ugyanakkor azt is kijelentette, ezt országa elleni agressziónak tekintené, és szembeszállna vele. Rijád és Ankara szerint Aszad távozása elengedhetetlen a szíriai konfliktus rendezéséhez.