Vendégmunkásokért kampányol a BKIK

Csütörtökön a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) székházában indult útjára az Ukrán állampolgárok hazai hiányszakmákban történő foglalkoztatása címmel szervezett munkaerő-piaci programot bemutató roadshow.
K. Kiss Gergely, 2017. március 2. csütörtök, 18:50
Fotó: Napi.hu

A kezdeményezés keretében kétirányú szakmai munka folyik. Ukrajnában a munkaerő-toborzás tárgyi és személyi feltételeinek kialakítása, s ezt támogatandó, klasszikus és marketing kampány formájában, figyelemfelhívás a magyarországi munkalehetőségre.

A program hazánkban egy tizenhárom helyszínt érintő országos szakmai konferenciasorozat, amely 2017 március 2-től június 8-ig tart. A magyarországi tapasztalatokról a szervezők mellett Pryslupska Lolita, egy elektronikai gyáregységben dolgozó szalagmunkás operátor ukrajnai munkavállaló adott tájékoztatást - olvasható a kamara közleményében.

Idén tovább súlyosodik a munkaerőhiány által okozott probléma: toborzási nehézségek figyelhetőek meg, öt év alatt négyszeresére nőtt azon cégek száma, amelyek üzleti tevékenységét akadályozza a munkaerő-, valamint szakemberhiány - hívta fel a figyelmet Marosi László, a BKIK főtitkára. A kamara megújuló szolgáltatásainak ezért lett kiemelt fókusza, s mint ilyen került ma is - nem először és nem utoljára - napirendre.

Tőlünk keletre már mozgolódnak

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége javaslatot tett a termelő és szolgáltató vállalkozások közötti közvetlen gazdasági együttműködés erősítésére - hívta fel a figyelmet Koji László elnöke. Ennek formája a külföldi cégekkel kötött vállalkozási szerződéses keretben történő szervezett munkavállalók fogadása. Az építésügy területén ukrán és fehérorosz székhelyű cégek mutatnak érdeklődést ilyen irányú együttműködésre, ami mindkét fél számára üzletileg előnyös lehet. .

Tavaly júliustól egyszerűsödött a külföldiek munkavállalási feltételeinek engedélyezési procedúrája, így akár már 10 napon belül szakképzett dolgozóhoz juthatnak a magyar cégek mondta Puskár Szabolcs, a HSA Kft. kiemelt partnerkapcsolati vezetője. A társaságnak Beregszászon, Ungváron és Kijevben is van irodája. Innen intézzük a toborzást, majd az import munkaerő jogi lépéseit: a tartózkodási engedélyt, munkavállalási engedélyt, taj-kártyát, adószámot. Úgy látjuk, az ukrán munkavállalók megbecsülik a magyarországi munkahelyeket, szakképzettek és jól dolgoznak. Fiatal párok érkeznek jövőbeli terveik megvalósításához - mondta Puskár.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2017.03.03 07:31

Erdekes, hogy a kormany meg sem probalja a munkanelkuliek tanitasat, tovabbkepzeset. Ehelyett inkabb migrancsokkal akarja megoldani a problemat. Egy orvos meg ertheto lenne, nade egy szalagmunkas?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mandokilaci, 2017.03.03 06:57

A gond az hogy operátorok meg sok egyébb segédmunkásokat hoznak be !Holott ilyet sok ország kifejezetten tilt !Erre ott vannak a cigányok ,ugy is mindig dolgozni akarnak.Szabolcs Borsod tele van velük vigyék őket akkor a Dunántulra de addig egy engedélyt ki nem adni.Vagy német modell csak szervezetten ukrán cégek által max 2 évre adjanak engedélyt személyeknek utána hagyja el Magyarországot.Mondjuk a hazai építőiparnak negyed annyi szakember is elég lenne ha technológiát váltatnának.Nem blokktégláékból kéne kézzel építeni erre van sokkal jobb holland technológia.De ahhoz a Wienerberger cégnek is sokkal kevesebb profitja lenne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html