Véradásra buzdít a véradók világnapja alkalmából a Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat

Június 14-e a Véradók Világnapja. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt (IFRC) által 2004-ben indított kezdeményezés minden évben a véradás más oldalára fókuszál, 2020-ban a koronavírus-járvány kapcsán a biztonságos vér fontosságára hívja fel a figyelmet.
Szepesi Anita, 2020. június 12. péntek, 22:39
Fotó: Napi.hu

A biztonságos, ellenőrzött vér a világon mindenhol egyetemes szükséglet, hiszen nélkülözhetetlen az életmentő beavatkozásokhoz, valamint létfontosságú az olyan veszélyhelyzetek idején, mint a természeti katasztrófák, fegyveres konfliktusok vagy éppen járványok, ugyanakkor a világ számos területén csak kevesen férhetnek hozzá - írja közleményében az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ).

Ahhoz hogy hazánkban megfelelő mennyiség álljon rendelkezésre, folyamatosan szükség van az önkéntes véradók önzetlen segítségére. A véradások hazai szervezésért felelős Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt az elmúlt hónapokban folyamatosan azon dolgozott, hogy a vérellátás a járvány alatt is zavartalan maradjon.

A veszélyhelyzet ideje alatt az intézeti és a rendkívüli véradóhelyszíneken fokozott biztonsági előírások mellett várták a véradókat, több helyen pedig online időpontfoglalással is könnyítették a tervezést, megelőzve, hogy tömeg alakuljon ki. A két szervezet továbbra is arra buzdít mindenkit, hogy menjen el vért adni, hiszen a nyári időszakban a szabadságolások miatt minden évben csökken a véradók
száma, ugyanakkor továbbra is kiemelten fontos a megfelelő vérkészlet fenntartása.

Ki adhat vért?
Bárki adhat vért, aki egészségesnek érzi magát és már elmúlt 18 éves, de még nem töltötte be a 65. életévét. A véradások a koronavírus-járványra való tekintettel továbbra is fokozott biztonsági intézkedések mellett üzemelnek. A koronavírus cseppfertőzéssel terjedő betegség, a fertőzés tehát vérátömlesztéssel nem adható tovább, éppen ezért nem is történik koronavírus szűrés a véradásokon.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

halacska40, 2020.06.13 00:22

Tegnapután ne nézz bután!! Vidd be az asszony menzeszét a tehénfejő vödrötökbe ,hátha kapsz érte egy kis lóvét!

Ha-ha-ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.06.12 23:33

Ja, ingyen, mi? A vérünk meg a munkánk az kellene a tetves kurvaanyjú tolvaj mutyielvtársaknak, semmi más, a tetves féreg belterjes kurva anyjukat orsós-sorosköcsögtől karácsony-sorosköcsögig.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nandras51, 2020.06.12 23:21

Nem értem a felső korhatárt. Életerős öregek (amilyennek én is érzem magam) miért nem adhatnak 65 év felett is, ha az egészségi állapotuk a minden véradáskor elvégzett orvosi vizsgálatok alapján megfelelő?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html