Koronavírus: a 0 vércsoport nagyobb védettséget ad

Nem mindegy, hogy milyen vércsoportja van az embereknek, hogy mennyire könnyen kapják el a koronavírust. A legjobb helyzetben a 0-ás vércsoportúak vannak, akik esetében sokkal kisebb a fertőzés kockázata, mint a leginkább kitett A-s vércsoportnál.
Szabó Dániel, 2021. január 22. péntek, 06:24
Fotó: Marketing

Több különböző országban lezajlott kutatás egybecsengő eredményei szerint a koronavírus-fertőzés szempontjából nem mindegy, hogy milyen a vércsoportunk. Ha ugyanis 0-ás, akkor kisebb eséllyel kapjuk el a vírust, és a betegség kimenetele is enyhébb lehet. Az A-s vércsoport viszont hátrány lehet a betegség szempontjából - kezdi bejegyzését a a Budai Egészségközpont infektológus szakorvosainak közreműködésével készült posztjában az Útikalauz Anatómiába egészségügyi szakblog.

A német, norvég és osztrák kutatások szerint az A-vércsoportúaknak 50 százalékkal nagyobb esélyük van arra, hogy súlyosabb lefolyású legyen esetükben a koronavírus-fertőzés, mint a többi vércsoportnak. A 0-ás vércsoportúak viszont a vizsgálatok szerint 50 százalékkal védettebbek a komolyabb megbetegedéssel szemben. A Grazi Orvosi Egyetem kutatása is hasonló eredményre jutott:  szerint a 0-ás vércsoportú emberek egyértelműen ritkábban betegszenek meg, mint az A-, B-, vagy AB-vércsoporttal rendelkezők. Viszont az osztrák orvosok a lefolyás súlyosságát nézve nem láttak olyan összefüggést, hogy a nullás vércsoportú betegek könnyebben gyógyulnak.

Az Rh-negatív vércsoport szintén előny lehet: egy kanadai kutatás során 225 ezer embert teszteltek, és megállapították, hogy ebbe a vércsoportba tartozók esetében 12 százalékkal kevesebbszer született pozitív COVID-19 diagnózis, mint a többieknél. A pozitív esetekben pedig a súlyos megbetegedés, illetve a halálozás kockázata 13 százalékkal volt kisebb náluk, mint a többi esetében.

A jelenségre egyelőre nem találták meg a magyarázatot.

Egy másik friss kutatás szerint a súlyos állapotból felépült fertőzöttek újra kórházba kerülhetnek a betegség miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

totyika, 2021.01.22 17:59

Na, most begyulladtam, mert én AB vagyok, s voltam is annak idején az ÁB bizottság előtt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html