BUX
38240

Veres az euróreferendumról, a forintról, a büdzséről

A forint árfolyamának változása az elmúlt hetekben külső okokkal magyarázható, és nem volt olyan mértékű, ami nyugtalanságra vagy beavatkozásra adna okot - jelentette ki Veres János a köztévé Napkelte című műsorában.

NAPI Online, 2006. március 27. hétfő, 10:51

A pénzügyminiszter kiemelte, a Magyar Nemzeti Bank elnökével az árfolyamváltozás ügyében egyeztettek, és egyetértettek abban: a forint gyengülése régiós, külső okokra vezethető vissza. Veres János - vitába szállva Járai Zsigmond azon kijelentésével, amely az árfolyam gyengülésével kapcsolatban a magyar gazdaság infarktusközeli állapotáról szólt - kijelentette: "a magyar gazdaság nincs infarktus-közeli állapotban ezt a kijelentést semmivel sem lehet indokolni. Az elmúlt időszak gazdasági adatai jók".

Veres szerint nincs szükség pótköltségvetésre, mint mondta, az első két hónap államháztartási adatai a prognózisnak megfelelően alakultak. A költségvetés szokásos menetével egyezik szerinte az, hogy márciusban valószínűleg az éves tervezett hiány 40 százalékát meghaladja a deficit, mert márciusban jelentős kifizetési kötelezettségek hárulnak a költségvetésre, míg a bevételek nem ebben az ütemben érkeznek.

A márciusi adatot április 10-én hétfőn teszi közzé a tárca, mert az adatközlés szokásos dátuma hétvégére esik - tette hozzá a pénzügyminiszter, aki egyúttal leszögezte: az euró bevezetéséről véleménynyilvánító népszavazást lehet csak rendezni és ezt 2007-ben kellene megtartani, hogy társadalmi támogatást adjon az euróbevezetés kritériumainak megteremtéséhez. "Nem számolok azzal az opcióval, hogy Magyarországon ez a lehetőség elbukna" - mondta a pénzügyminiszter, aki szerint mindenkinek tíz perc alatt el lehet magyarázni az euró bevezetésének szükségességét.