Veres: ellentmondásos volt a tavalyi év

Rendkívül ellentmondásosnak nevezte a tavalyi évet a pénzügyminiszter a 2006. évi költségvetés végrehajtásáról szóló törvényjavaslat parlamenti expozéjában, az MTI beszámolója szerint.
NAPI Online, 2007. szeptember 25. kedd, 13:45
Fotó:

A reálgazdaság jól teljesített, ám az államháztartás hiánya lényegesen magasabb lett a vártnál, és csakúgy, mint 1990 óta minden választási évben, megközelítette a GDP a 10 százalékát - sorolta Veres János. A nagy egyensúlyvesztés ellenére 2006 egyben kiindulópontját is jelentette egy olyan folyamatnak, ami elvezet a fenntartható növekedéshez, Magyarország további gyors felzárkózása feltételeinek biztosításához - fűzte hozzá a pénzügyminiszter.

Veres János hangsúlyozta: a kormány 2006-ban szakított a korábbi gyakorlattal és az egyensúlytalanságra nem egyszeri kiigazítással, hanem reformok beindításával reagált, annak érdekében, hogy 2010-ben, a következő választási évben ne fordulhasson elő hasonló helyzet.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint a költségvetés tavalyi kézbentartásának hiányosságaira enged következtetni, hogy az államháztartás fizetőképességét biztosító finanszírozási tervet öt alkalommal kellett módosítani.

Kovács Árpád, az ÁSZ elnöke a zárszámadás keddi parlamenti vitájában kritikával illette, hogy az államháztartás nettó finanszírozási igénye és annak időbeli lefutása jelentősen eltért a tervektől. Hangsúlyozta: a deficit 39,1 százalékkal haladta meg a tervezettet, amelynek kétharmada a központi költségvetésben valósult meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK