BUX
38240

Veres János nem aggódik (most sem)

A pénzügyminiszter nem tart attól, hogy a várakozásokat meghaladó márciusi államháztartási deficit miatt a nemzetközi hitelminősítő intézetek a következő napokban rontanak Magyarország besorolásán.

Molnár Csaba, 2006. április 11. kedd, 11:24

Egy hónap alapján egyetlen intézet sem szokott a besoroláson változtatni - fogalmazott a pénzügyminiszter a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában. Az MTI által idézett szakpolitikus arra számít, hogy a meghatározó értékelők megvárják a választások végeredményét, a felálló új kormányt és ennek intézkedései alapján alkotnak az országról ítéletet. Veres szerint a jelenlegi felfokozott politikai hangulatban nem lehet olyan döntésekről beszélni, amelyeket a hitelminősítők szükségesnek tartanának, és "valószínűleg a közgazdaság szabályai szerint ezekre szükség is lesz".
A pénzügyminiszter szerint a devizában eladósodottaknak sm kell nyugtalankodniuk, mivel a jelenlegi árfolyamkockázatot bőven ellensúlyozza a kamatkülönbség. "A forint még mindig az erős oldalon van és úgy látom ott is fog maradni, a következő időszakban a pénzpiacok is megnyugszanak. Senkinek nem ígérem azonban azt, hogy belátható időn belül Magyarországon ismét 240-nel kezdődő euró/forint árfolyammal lehetne rövid időn belül számolni, és az országnak sem biztos, hogy ez lenne az érdeke."
Szerinte a márciusi hiány közlésének időpontja nem volt releváns, a számok nem okozhattak meglepetést mivel már korábban kiszivárogtak, ám, hogy ne érje újra a szándékosság vádja a tárcát, az áprilisi hiányprognózist a jövő hét közepén közli a PM.