BUX

Veres: két és fél év alatt teljesíthető a maastrichti hiánycél

Két és fél év alatt elérhető a maastrichti kritériumoknak megfelelő, vagyis az euró bevezetéséhez szükséges, 3 százalék alatti GDP arányos államháztartási hiányszint - mondta tegnap este Veres János Egerben.

NAPI Online, 2006. március 30. csütörtök, 08:44

A pénzügyminiszter az MTI-Eco tudósítása szerint az egri Hozam klub rendezvényén kifejtette, 2005-ben, a korábbi évekkel szemben egyaránt teljesült a költségvetési törvényben szereplő 6 - 6,1 százalékos pénzforgalmi és eredményszemléletű hiánycél, ami 2002-höz képes 3 százalékpontos deficitcsökkenést jelent. A hiány további csökkentése érdekében, még a nyáron meg kell hozni az állami és az önkormányzati igazgatás, az oktatás és az egészségügy strukturális reformjához szükséges törvényeket - fogalmazott a pénzügyi tárca első embere, hozzátéve: 12-re kívánják csökkenteni az államigazgatás szűkítése során a tárcák számát, ami jelképes értékén túl valódi megtakarítást jelent.

Az egészségügy finanszírozása érdekében szigorúan érvényesíteni kívánják a biztosítási elvet, ugyanis ma 500 ezer felnőtt nem fizet társadalombiztosítási járulékot, miközben igénybe veszi az ellátást. Az oktatás strukturális reformja során pedig az eddigieknél erőteljesebben szükséges figyelembe venni a munkaerő piaci érdekeket.

A forint utóbbi napokban látott gyengüléséről szólva a miniszter elmondta, a háttérben nemzetközi folyamatok állnak. Az Európai Központi Bank és az amerikai FED kamatemelései nyomán ugyanis a csökkent a forint- és az euró-, illetve a dollárkamatok közötti különbség. Ezt az is bizonyítja, hogy a visegrádi országok valutái együtt mozognak. Ebben a helyzetben helyes volt a monetáris tanács azon döntése, hogy nem nyúlt a kamatokhoz. Amíg a cseh és a szlovák korona, illetve a zloty együtt mozognak, addig nem is lenne hasznos a lépés - fogalmazott Veres, aki szerint a forintgyengülés nem lesz olyan hatással, hogy kétségessé válna, a prognosztizált 2 százalék alatti idei infláció teljesülése.

Azzal a hírrel kapcsolatban, hogy van olyan londoni elemző aki nem ajánlja a magyar állampapírok vásárlását, hangsúlyozta: a Magyarországgal szembeni befektetői bizalom töretlen. Az állampapírok ma is jó befektetést jelentenek. Erre bizonyíték, hogy az elmúlt két hétben 800 millió euróval nőtt a magyar állampapírokban tartott pénz - tette hozzá.