Veres: óvatosak vagyunk a nyugdíjjal

A mostani konvergencia program elbírja a politika próbáját, és alkalmas arra, hogy két és fél év múlva egyensúly közeli állapotba kerüljön az államháztartás - mondta Veres János pénzügyminiszter az ICEG Európai Központ és a Magyar Üzleti Vezetők Fóruma (HBLF) által rendezett konferencián hétfőn Budapesten az MTI-Eco tudósításában.
NAPI Online, 2006. augusztus 28. hétfő, 14:47
Fotó:

Veres János kifejtette: egyes vélemények szerint a jelenleginél határozottabb, drasztikusabb programot kellett volna készíteni. A pénzügyminiszter kijelentette: az anyag alkalmas arra, hogy elfogadják Brüsszelben - írta az MTI-Eco.


Veres János elmondta: a konvergencia programban a nyugdíjat érintő változtatásokkal kapcsolatban megfogalmazott lépések közül még az év vége előtt a nyugdíjkorhatárról és a nyugdíjak indexálásáról kell döntést hozni. A pénzügyminiszter kiemelte, hogy a nyugdíjrendszer változatását óvatos megközelítés jellemzi. Az eddigi rendszer érdemi megváltoztatása a nyugdíjrendszer legalább középtávú egyensúlyának megtartását szolgálja.


Veres János közölte: az elemzői javaslatokkal ellentétben azonban jelentősen nem nyúlnak hozzá a szociális transzferek és a nyugdíj rendszeréhez.


Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter erre reagálva azt mondta: legalább ennyire fontos a versenyképesség, a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás szintje. Szavai szerint már most fel kell arra készülni, hogy a stabilitás helyreállását követően milyen pályára áll a gazdaság. A gazdasági miniszter közölte: számon kell kérni a kormányon az adóreform, a foglalkoztatás és a versenyképesség kérdését.


A szabaddemokrata politikus úgy véli, hogy 2009-ben nyílik lehetőség arra, hogy bevezessék az egykulcsos adórendszert.


Kóka János szerint a stabilitáson túl szükség van az üzleti környezet javítására. Emlékeztetett arra, hogy az üzleti klímát vizsgáló világbanki listán, ahol egyebek mellett azt mérték össze, hogy egyes országokban milyen gyorsan lehet céget alapítani, Magyarország az 52. helyen áll. A miniszter szerint négy év alatt a 25. helyre kerülhet az ország.


Az autópálya-építésekkel kapcsolatban beszámolt arról is, hogy míg a korábbi években egy kilométer szakasz mintegy 2 milliárd forintból épült meg, addig a legújabb szakaszok csaknem 1,2 milliárd forintba kerülnek. Ez 40 százalékos csökkenés.


Kóka János szavai szerint nem tartható a jelenlegi gázár-támogatási rendszer. Mint mondta, 100 forintból a lakosság csupán mintegy 65 forintot fizet ki. Ez éves szinten csaknem 200 milliárd forintot jelent a költségvetésnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK