Veres: számottevő megszorítás már nem lesz

A kormány 2,8 százalékos GDP-növekedés és 4,5 százalékos infláció mellett tervezi a jövő évi költségvetést, amely eredményszemléletben 4,1 százalékos GDP arányos államháztartási hiányt tartalmaz - idézte az MTI Veres János pénzügyminisztert, aki azt követően nyilatkozott, hogy a kormány első olvasatban tárgyalta a jövő évi költségvetés tervezetét.
NAPI Online, 2007. szeptember 19. szerda, 17:14
Fotó:

A kormány jövő szerdán véglegesíti a költségvetési tervezetet, majd a jövő pénteken az adótörvényekkel együtt benyújtja az Országgyűlésnek - mondta Veres János.

"A költségvetési konszolidáció 2008-ban még érezteti hatását, de számottevő megszorító intézkedésre már nem kerül sor" - jelezte a pénzügyminiszter.

A jövő évi költségvetést megalapozó makrogazdasági folyamatokról elmondta, hogy a gazdasági növekedés az idei 2,2 százalékról 2,8 százalékra gyorsul, az infláció ugyanakkor a 2007. évi várható 7,5 százalékról 4,5 százalékra süllyed.

A tervezet szerint jövőre a lakossági fogyasztás már nem csökken, a reálbér igen-igen szolid - a nullához közeli - mértékben emelkedhet, fogalmazott Veres János.

A költségvetési konszolidáció folytatásának eredményeképpen jövőre mind a külső, mind a belső egyensúlyi helyzet javul - közölte a pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy az adósságállomány az idei szinten marad.

"A költségvetési politika hitelessége következtében erősödik a befektetői bizalom, ami alacsonyabb állampapír hozamokban jelenik meg, így az ország kamatterhe csökken" - mondta Veres János, aki ezzel magyarázta, hogy a korábban kitűzött, jövő évi, GDP arányosan 4,3 százalékos államháztartási hiányt 4,1 százalékra csökkentette a kormány "pozitív nullára tervezett elsődleges egyenleg mellett".

A megszűnő maradványképzési kötelezettség azt eredményezi, hogy 2007 végére 300 milliárd forintra szűkül a költségvetésből gazdálkodó szervezeteknél 2005-ben még 550 milliárd forintra rúgó maradvány összeg, ami a múlt év végén már 420 milliárdra csökkent - hangsúlyozta a pénzügyminiszter, aki úgy véli, hogy az idei év végére kialakuló 300 milliárd forint a költségvetés terjedelmének megfelelő összeg.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a konzervatív költségvetési tervezés jegyében az idei 220 milliárd forint összegű tartaléknál nagyobbat terveznek 2008-ra, a pontos összeget pontosan még nem tudta meghatározni.

A kiadási főösszeg 0,5-1 százalékának megfelelő általános tartalékot tartalmaz a tervezet, a céltartalék összege még nem végleges, emellett 20 milliárd forint lesz a központi egyensúlyi tartalék és 85 milliárd forint a fejezetenkénti egyensúlyi tartalék - részletezte Veres János. Ez utóbbi tétellel kapcsolatban elmondta, hogy akkor használhatják fel a költségvetési szervek, minisztériumok, ha a negyedéves értékelés szerint tartják a bevételi, illetve kiadási előirányzataikat.

A jövő évi költségvetés végrehajtása lehetővé teszi, hogy Magyarország 2009 végére teljesítse a maastrichti kritériumokat, és az EU által indított túlzott deficit eljárás megszűnjön Magyarországgal szemben - fogalmazott a pénzügyminiszter.

Jövőre a költségvetési tervezet szerint nem emelkedik a vizitdíj, a kórházi napidíj, illetve a tandíj - felelte egy kérdésre Veres János.

Az adótörvényekről nem tárgyalt szerdán a kormány, arról a jövő héten születik döntés - válaszolta az MTI kérdésére a pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy az adóterhelés nem nő, esetleg szolid mértékben csökken, a bevallások egyszerűsítése van napirenden.

HOZZÁSZÓLÁSOK