Vérfagyasztó az MNB-PSZÁF összevonás

Farkas István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) Felügyeleti Tanácsának volt elnöke szerint "vérfagyasztó", hogy egy "tízperces bizottsági vita" alapján, néhány nap alatt dőlhetnek el olyan súlyos kérdések, mint a jegybank és a felügyelet összevonása.
MTI, 2011. december 14. szerda, 19:40
Fotó: Napi.hu

A pénzügyi szakember előrebocsátva, hogy nem ismeri az előterjesztés indoklását, leszögezte: a világban sokféle megoldás van, előfordul, hogy a bankfelügyelet a jegybankokhoz tartozik. Viszont arra már nemigen akad példa, hogy olyan integrált típusú felügyelet, mint a magyar - ahol a bankokon kívül a tőkepiacok és a biztosítók is a felügyelethez tartoznak -, egy intézménybe szerveznének a jegybanki hatáskört gyakorló intézménnyel.

Különösen igaz ez azokban az országokban, ahol a jegybankok aktív monetáris politikát folytatnak, köztük nyílt piaci műveleteket is. Ez utóbbi helyzetben ugyanis a szervezetnek saját magát kellene felügyelnie - mutatott rá.

Emlékeztetett arra, hogy néhány éve már vizsgálták ezt a lehetőséget Magyarországon. Akkor egyebek között éppen ezen érvek alapján vetették el a szervezetek összevonását. A döntéshozók úgy ítélték meg, hogy egy ilyen intézkedés kevés hozadékkal járna, viszont annál több nehezen kezelhető problémát okozna.

Természetesen az összevonás nem okozna fennakadást, ha a szervezetek az összevont új intézményben megőriznék önállóságukat, de akkor meg mi értelme lenne az összevonásnak - tette fel a kérdést Farkas István.

A parlament alkotmányügyi bizottsága szerdán döntött egy módosító javaslat benyújtásáról az új alaptörvényhez kapcsolódó átmeneti jogszabályhoz, amely szerint összevonnák a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) feladat- és hatásköreit, ellátásukra pedig egy új szervezet jönne létre.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pride, 2011.12.15 03:54

@pro libertate:
van egy mondas: nem tudod meggyozni, zavard ossze!

Az a baj, hogy mi elmolyolunk, kicsontozzuk ezeket a kerdeseket (lasd: media tv. es lehet sorolni a masfel eves torteneseket....)
mikozben egy egyszeru, kisstilu bunozo folyamatosan elfoglal bennunket a skizofren agyabol fakadt megoldasi modszerekkel - mert nem biztos, hogy a kerdes nem igenyel erdemi valtoztatast - es rohog a markaba!

Ez a valodi vircsaft!
...es milyen cinikus pofaval magyarazza a suletlenseget!

Bar az is igaz, amit O maga mondott: ne azt figyeljek amit mondok, hanem amit teszek!

Az ilyeneket lampavasra logattak korabban....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2011.12.14 22:26

@megalodon:
Minden attól függ, hogy mi a cél.
A fidesz kezdetektől fogva azzal operál, hogy itt katasztrófa-helyzet van, háborúban állunk. Ilyen szükséghelyzetben minden eszköz megengedett, sőt a nemes nemzeti cél, ugyebár, szentesíti az eszközt.
A fidesz talán nem akarta a kezdetektől fogva tényleg csődbe-katasztrófába sodorni az országot, de ma már aligha van más lehetősége, mint utólag azt mondani: "mi ezt előre láttuk". Mint pl. egy HUF elleni támadást, amit persze kizárólag egyetlen személy tudhat előre biztosan: a támadó.
Szóval a végtörlesztés, a jogrendszer lerombolása, a devizahiteles törlesztő-részletek megduplázása, az MNB elleni háború vagy éppen a magyar gazdaság pusztítása lehet nagyon célszerű eszköz. Csupán az a kérdés, mi a cél. Szerintem elég nyilvánvaló: a fidesz alighanem azzal számol, hogy a ciklus végén nem juthat hatalomra. Már a felperzselt föld taktikáját követi.

Egyébként teljesen felesleges elolvasni a cikkben tárgyalt javaslat szakmai indoklását, e kérdésben a szakmai vonatkozás huszadrangú kérdés. A történet nyilvánvalóan arról szól, hogy a fidesz megpróbálja szőröstül-bőröstül bekebelezni a MNB-t. Ellenkező esetben választhatná pl. azt a megoldást is, hogy a PSZÁF-ot a MNB alá rendeli (és autonóm szervvé teszi)...

Csupán az összeesküvés-elméletek kedvelőinek kedvéért vetem fel, mert igazából nem hiszek benne: a fidesz a már megszokott módon tesztelgeti a hazai, nemzetközi, szakmai stb. közvéleményt. Pozíciót akar a az IMF-tárgyalásokon, hogy legyen miből engedni (vagy legyen mivel zsarolni, ahogy tetszik). Ezt a lehetőséget csupán az teszi kissé valószínűvé, hogy tökéletesen illik a kétharmados kormányhoz: cinikus és ostoba.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2011.12.14 21:56

Azért ez nem semmi, összevonom az ellenőrző szervet azzal amit ellenőrzők..szép..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2011.12.14 21:12

A végtörlesztést én is javasoltam, csak nem így hívtam. De nem biztos, hogy az én beírásaimat bárki is olvassa. Az egyetlen logikus megoldás. A bankoknak is jó, mert így egy frank hitelért kaphatnak 80 rapnit, de ha bedőlnek a hitelek akkor lehet egy krajcárt sem, az egészet le kell írniuk. Ráadásul egy jogállamban a bíróság az ügyfeleik teljes kártalanítására kötelezné őket: Termékfelelősség.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.12.14 20:44

Azért a Fidesz lassan kideríthetné, hogy az ilyen korszakalkotó baromságok, mint végtörlesztés vagy pl. éppenséggel ez , személy szerint kinek az agyából pattant ki... nos ha megvan ki az, akkor neki-nekik köszönhetik majd, hogy elvesztik a következő választást vagy akár be sem kerülnek... mindenesetre jó ha tudják , skizofrén közveszélyes elmebetegek vannak a soraik között....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html