Vérre menő kockázatot találtak a pécsi tudósok

A Nemzeti Virológiai Laboratórium a nem őshonos szúnyogfajok megtelepedése miatt figyelmeztette a lakosságot.
Rácz Gergő, 2020. október 31. szombat, 15:49
Fotó: Pixabay

Megtelepedése az egész kontinensen komoly kockázatot jelent - közölte az intézet.

Más, nem őshonos szúnyogfajok mellett a tigrisszúnyog is megjelent idén a baranyai megyeszékhelyen idézi a labor közlését az MTI nyomán az Infostart.

A rovarok számos - nem csak trópusi eredetű - vírust képesek meghonosítani, alkalmazkodóképesek és szaporák, ezért folyamatos monitorozásuk kiemelten fontos.

A Nemzeti Virológiai Laboratórium tájékoztatása szerint az utóbbi időben Pécs mellett Magyarország különböző területein felbukkant már például

  • a koreai szúnyog (Aedes koreicus),
  • a japán bozótszúnyog (Aedes japonicus)
  • a tigrisszúnyog (Aedes albopictus) is.

Utóbbi pécsi jelenlétét speciális csapdák segítségével és a legmodernebb molekuláris biológiai módszerekkel igazolták a kutatók.

Pécs esetében egyelőre a faj megjelenéséről lehet beszélni, az idén ősszel lerakott tojások téli túlélésétől is függ majd, hogy képes lesz-e megtelepedni és tovább szaporodni a városban.

A kutatók jelenleg kiterjedt genetikai vizsgálatokat folytatnak, hogy megállapítsák, honnan érkezhettek a szúnyogok, emellett folytatják a kórokozók felderítését és vizsgálatát. A szakemberek a lakosok segítségét is várják. A ház körüli időszakos vízterek felszámolásával nemcsak a szúnyogok szaporodásának visszaszorításában tud bárki aktívan részt vállalni, de az új fajok felderítésében is.

A "Mosquito Alert" nevű telefonos applikáció segítségével egyszerűen jelezhetik az emberek a kutatók számára, ha például tigrisszúnyogot, vagy bármely más idegenhonos szúnyogfajjal találkoztak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

totyika, 2020.11.01 18:20

Azt hittem, hogy rájöttek, hogy már megint érdemes uránt bányászni a közelben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html