BUX
39138

Vért izzadva törlesztik devizahiteleiket a háztartások

A háztartások devizában nettó törlesztők voltak decemberben.

MTI-Eco, 2011. január 31. hétfő, 12:44

A háztartások decemberben az előző hónaphoz képest 8,9 milliárd forinttal több hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek, ugyanakkor devizahitel állományuk 44,7 milliárd forinttal csökkent - közölte a Magyar Nemzeti Bank a hitelintézetek decemberi mérlegének adatai alapján hétfőn.

A decemberi összesített adatok azt tükrözik, hogy a háztartások hitelállománya összességében - az átértékelődés és egyéb változások hatásának figyelembe vétele nélkül - decemberben csökkent.

A háztartások betétállománya a múlt év utolsó hónapjában összességében 164,8 milliárd forinttal gyarapodott, ami a forintbetétek 184,9 milliárdos emelkedéséből és a devizabetétek 20,1 milliárd forint összegű nettó betétkivonásából származott.

A szezonálisan kiigazított, árfolyamszűrt adatok szerint a háztartások nettó hitelfelvétele decemberben 23,4 milliárd forint volt, a devizahiteleknél ugyanakkor nettó devizatörlesztés történt, összege 51,2 milliárd forintot tett ki.

Ez utóbbi módszer alapján a háztartások nettó betét elhelyezése decemberben 4,7 milliárd forint volt, devizában viszont 4,5 milliárd forint betét kivonás történt.

Némileg más képet mutat a háztartásokon kívül eső, a nem pénzügyi vállalati szektor: itt a forinthitelek állománya decemberben 23,8 milliárddal csökkent, míg a devizahitelek állománya 2,4 milliárddal nőtt.

Ami a nem pénzügyi vállalatok betétállományát illeti, összességében 8,7 milliárd forinttal nőtt, ezen belül 30,6 milliárd forinttal emelkedett a nettó devizabetét-állomány, miközben 22 milliárd nettó forintbetét kivonás történt.