Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sugárvédelmi tanfolyamuk végeztével ellenőrizték saját védőeszközeiket a Péterfy kórház traumatológusai és azt találták, hogy berepedezettek, koszlottak, foszlott, rosszul tárolt ólomkötényeik a röntgenkészülék alá helyezve simán áteresztik a sugárzást - írja Kunetz Zsombor.

Emellett hiányzott a pajzsmirigyvédő, sugárvédelmi szemüveg és a kesztyű, sokan saját zsebből szerezték be szükséges eszközöket a betegellátáshoz. Ami azt is jelenti, hogy az operálandó beteg, legyen felnőtt vagy akár gyerek, számára sincsen megfelelő védőeszköz.  További vizsgálódásaikkor az is kiderült, hogy a Péterfy Kórház Manninger Jenő Baleseti Központnak nincsen érvényes és jóváhagyott Munkahelyi Sugárvédelmi Szabályzata, a legutóbbi érvényes szabályzat - a dokumentumok alapján - 2017-ben lejárt.

Mindezek hiányában nem jogszerű egyetlen műtét sem, amelyben sugárterhelés léphet fel, tehát amelyhez röntgent használnak. Sőt, hiányzik a sugárterhelését mérő eszköz, a doziméter is. Ez számos magyarországi kórházban a műtőkben gyakori sugárterhelés alatt dolgozó baleseti sebészeknek, altatóorvosoknak, asszisztenseknek, műtősnőknek és műtőssegédeknek részben anyagi okok nem jár, míg a szintén sugárterhelésben, de a röntgenkészülék működése idején ólomszigeltelt fal védettségben dolgozó röntgenorvosoknak, -asszisztenseknek jár, és az ő besorolásuk magasabb, "A" kategóriás sugárvédelmi szempontból - írja Kunetz.

A jelenleg hatályos jogszabály (487/2015. XII. 30. Korm. rendelet) a munkáltató számára előírja:
- "a munkavállalók egyéni védőeszközzel való ellátására...
- a hatékony sugárvédelmi intézkedések biztosításához szükséges szervezési és szabályozási környezet megvalósítására,
- a sugárvédelmi program kidolgozására, melynek kötelező eleme a sugárveszélyes tevékenységekre és a sugárveszélyes munkahelyekre vonatkozó Munkahelyi Sugárvédelmi Szabályzat (a továbbiakban: MSSZ) elkészítése és betartásának biztosítása".

A sugárvédelmi szempontból "A" kategóriába sorolt dolgozókat naponta csak 6 órában szabad dolgoztatni, így ha a baleseti sebészeket, altatóorvosokat asszisztenseket, műtősnőket és műtőssegédeket magasabb kategóriába sorolnák, az a mai súlyos orvos- és szakdolgozói létszámhiány miatt szinte azonnal működésképtelenséghez vezetne. Ráadásul Kunetz szerint mindez nem csak a Péterfyre jellemző, pedig a mindenki tisztában lehet azzal, aki itt dolgozik: a túl magas dózis akár daganatos megbetegedést is okozhat, női munkavállalóknál károsíthatja a petesejteket.

A kórház dolgozói megkeresték az igazgatóságot, érdemi választ azonban nem kaptak, ezután az Országos Atomenergia Hivatalhoz fordultak (OAH) hatósági állásfoglalásért.

A jogszerűtlen működéssel a szakértő szerint a menedzsment is tisztában van, a kórházat a szabályokat szigorúan értelmezve, be kellene zárni. Persze ha a Péterfy is bezár, akkor a végén ki látná el azokat a politraumatizált sérülteket, akiket az ország legnagyobb kórháza, a Honvédkórház mellett másik két erre beosztott ügyletes kórház sem tudott ellátni pont a múlt hétvégén - teszi fel a kérdést Kunetz.