Veszély az utakon: ezért bukik el sok autós

Százból tizenkét autón nyári abroncsok vannak fent december közepén - derült ki az Abroncs Kereskedőház felméréséből. Az átlagnál rosszabb a helyzet a kisteherautóknál és mikrobuszoknál.
Domokos László, 2017. december 19. kedd, 12:19
Fotó: Napi.hu

A felmérés során a vállalat munkatársai összesen csaknem kétezer gépjárművet - személyautót, mikrobuszt és kisteherautót - néztek át Budapest, Debrecen, Miskolc, Pécs, Székesfehérvár és Zalaegerszeg közterületein.

A felmért gépjárművek között 86 százalékos a téli gumi használati aránya, amelyet jobbnak értékelünk a korábbi évekhez képest - mondta a nem reprezentatív kutatásról Tiszay Árpád, az Abroncs Kereskedőház kereskedelmi vezetője.

A vizsgált autók 2 százalékán négyévszakos, vagy kemény terepre tervezett off-road, 12 százalékukon pedig nyári abroncs van. A kisteherautók és mikrobuszok között az átlagosnál rosszabb ez az arány, 20 százalékuk még mindig nyári abroncsokon közlekedik. Itt azt várnánk, hogy magasabb a téli abroncsok aránya, hiszen ezeket az autókat többségében napi szintű munkára használják tulajdonosaik. A céges személyautóknál viszont 90 százalék feletti a téli gumik aránya.

Bár a 86 százalékos téliabroncs-felszereltség nem tekinthető rossznak a korábbi évekhez képest, a szakemberek szerint e gumik több mint 20 százaléka problémás, elöregedett és/vagy elkopott. Különösen az idősebb, valamint a frissebb rendszámmal rendelkező, vélelmezhetően külföldről behozott, szintén korosabb autók esetében figyelhető meg ez a tendencia.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csaba1002, 2017.12.19 12:35

Azért bukik el sok autós, mert nem tud vezetni. Megveszik a gyereknek a márkás téli gumit, és azt hiszi, hogy az majd megvédi. Aztán 120-al beleszáll egy fába, a kanyarban. A nyári gumis simán elmegy mellette, mert van gyakorlata. A balesetek nem a gumi, hanem a sofőr hülyesége miatt történnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html