Veszélyben a gyermekek háziorvosi ellátása?

Minél előbb meg kell újítani és erősíteni a házi gyermekorvosi szolgálatot - hangsúlyozta a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az InfoRádióban. Póta György szerint az ország több területén megszűnhet a házi gyermekorvosi ellátást, ha nem pótolják az orvosokat.
Szabó Zsuzsanna, 2017. november 11. szombat, 11:36
Fotó: Stocksnap

Az InfoRádió szerint a szervezet megfogalmazta javaslatait a házi gyermekorvosi rendszer átalakításával kapcsolatban, melyek reményeik szerint - megvalósulás esetén - a szakma megújulását és megerősítését segítik.

Póta szerint a legsürgetőbb probléma az utánpótlás kérdése, mivel a házi gyermekorvosi hivatás nagyon elöregedett: a szakemberek 45 százaléka 60 év feletti, de az aktív nyugdíjkorúak aránya is 25 százalék felett van. Ha az idősek pótlása nem történik meg, hamarosan nagyon komoly ellátási zavarokhoz vezethet, sőt idővel meg is szűnhet a szolgáltatás - figyelmeztetett a szakember. Ahol utód nélkül szűnik meg a gyermekorvosi praxis, ott a helyi családorvos veszi át a feladatot, véglegesen.

Mivel a házi gyermekorvosok gyerekgyógyász szakvizsgával rendelkezve szakorvosként dolgoznak, a háziorvosok képzésének azonban csak töredékét teszi ki ez a terület, mindenkinek érdeke, hogy a gyermekeket teljes szakértelemmel bíró doktorok lássák el.

Bár az utóbbi években lényeges bérfejlesztési és finanszírozás növelési intézkedések történtek, de a korábbi lemaradás mértéke miatt még mindig van hova fejlődni.

(Fotó: StockSnap)

HOZZÁSZÓLÁSOK