A Magyar Államkincstár által közzétett adatok szerint a hazai kórházak lejárt tartozásállománya idén már április 30-án 64,4 milliárd forint volt, annyi, amennyi tavaly július közepén. Ebből az OSZ által képviselt ágazatok vállalkozásainak kintlévősége több mint 20 milliárd forint. A szövetség felhívja a figyelmet arra, hogy a tartozás kritikus méretű, a kórházi orvostechnikai eszközök, a képalkotó diagnosztikai berendezések és kellékanyagok, valamint az egészségügyi információtechnológiai szolgáltatások nélkülözhetetlenek a betegellátásban és a kórházak napi működéséhez.

A kórházi beszállítás mintegy felét adó hazai kis- és közepes vállalkozások számára kezelhetetlen gazdálkodási helyzetet jelent az intézményi adósság, hiszen miközben a vállalkozásoknak teljesíteniük kell fizetési kötelezettségeiket, átlagosan több mint 180 napot várnak a szerződés szerint őket megillető összegekre a kórházaktól - írták.

Az adósságállomány további növekedése azzal a veszéllyel jár, hogy a beszállító cégek kénytelenek lesznek szűkíteni az intézmények által elérhető termékválasztékot és korlátozni a szolgáltatásaikat. "Ez végeredményben a betegellátás színvonalának csökkenéséhez fog vezetni" - olvasható a közleményben.