Veszélyben a magyar felzárkózás? - Ettől fél a kormány

A brexit ösztönözheti a kétsebességes Európai Unió kialakulását, ami a keleti, eurózónán kívüli tagállamok fejlődését veszélyezteti és társadalmi feszültségekhez vezethet - fejezte ki aggodalmát Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Bloombergnek.
Szabó Zsuzsanna, 2017. február 28. kedd, 13:15
Fotó: Napi.hu

A nemzetgazdasági miniszter szerint az eurózóna törésvonalat hozhat létre a mag-Európa és a többi tagállam között, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy Magyarország egyelőre nem érdekelt az euró bevezetésében.

Varga szerint az Egyesült Királyság kilépése az EU-ból, ami elkerülhetetlenül a Nagy-Britanniából szármaró áruk és szolgáltatásokra kivetett vámok visszaállítását jelenti, 0,4 százalékponttal csökkentheti a magyar gazdasági növekedést a következő három évben.

Az EU közös érdeke, hogy fenntartsa a kedvezményes elbánást a blokkon belül és azokat ne terjessze ki olyan országra, amelyik épp a közösség elhagyására készül. Ezt egyszerűen semmi sem indokolja - vélekedett a miniszter.

Varga ugyanakkor megjegyezte: valós annak a veszélye, hogy Nagy-Britannia kilépésével néhány nagyon erős, a kétsebességes Európát favorizáló szereplő azt mondja, hogy azok, akik az eurózóna tagjai benn, az eurózónán kívüliek pedig kívül vannak. A veszély az, hogy a fejlett és a kevésbé fejlett EU-tagállamok közötti szakadék nem csökken jelentősen egy kétsebességes, brexit utáni Európában, ami potenciális társadalmi nyugtalansághoz vezethet.

Varga szerint Magyarország egy fontos szövetségest veszít az EU-ban a brexittel. Az Egyesült Királyság nettó befizetője az uniós költségvetésnek és erős támogatója volt a kelet-európai országok életszínvonalának felzárkóztatásának a gazdagabb Nyugathoz. Magyarország egy főre eső gazdasági kibocsátása körülbelül az uniós átlag 68 százalékán áll a legfrissebb Eurostat adatok alapján, szemben a 2004-es csatlakozáskor mért 61 százalékkal.

A Bloomberg megjegyzi, hogy az euróválság óta Orbán Viktor miniszterelnök a nyugati - főleg eurózónás - tagállamok jólétét érintő ellentmondásokkal magyarázta azt a döntést, hogy Magyarország az euró bevezetését határozatlan időre elhalasztja. A volt szocialista országok közül azonban a Magyarországgal együtt uniós taggá váló tagállamokból Észtország, Lettország és Litvánia, Szlovákia valamint Szlovénia is bevezette az eurót. Ennek egyelőre Lengyelország, Csehország és Magyarország áll ellen, hogy megtarthassa a monetáris politikájának függetlenségét.

Varga szerint azonban ez most teljesen más szituáció, amelyben "a gazdasági konvergenciánk az, ami megkérdőjeleződik."

A kétsebességes Európától való félelem valós, főleg Magyarország és Lengyelország adott ez iránti aggodalmának hangot az elmúlt időszakban. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy pont ezek a tagállamok azok, amelyek a tagállami függetlenséget erősítenék és az "európai egyesült államok" elképzelés ellen vannak. Márpedig a 2008-ban kezdődött pénzügyi válság is arra a leckére tanította meg - főleg - az eurózónás tagállamokat, hogy egy komoly krízissel szemben egy félkész rendszer, egy félig kivitelezett integráció inkább veszélyt jelent mint előnyt, és a válságnak inkább a negatív hatásait erősíti fel, esetleg teszi szinte kezelhetetlenné, ami társadalmi feszültségekhez is vezet - hogy Varga Mihály aggodalmait idézzük. Nem véletlenül szorgalmazzák/szorgalmazták a régi tagállamok a szorosabb integrációt a közös költségvetéssel, a harmonizált társasági adóalappal, a bankunióval, a közös európai ügyészséggel, a közös védelmi politikával vagy a szociális pillér kialakításával - csak hogy néhányat említsünk. Márpedig ezek között több olyan elem is van, amelyet maga a magyar kormány sem támogat a tagállami szuverenitásra hivatkozva. Abban a helyzetben pedig, amikor az EU egy része - esetleg a tagállamok többsége - ezeken a területeken előre akar lépni és ezt a folyamatot néhány tagállam gátolja, talán törvényszerűek tűnik a kétsebességes Európa létrejötte.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2017.02.28 19:41

@antitroll:
Mielőtt még valaki az egyébként utolsó negyedéves adatban valóban megjelenő bázishatással kezdi indokolni az adatokat, két dologra felhívnám a figyelmét.
Az bázishatás jórészt csak az utolsó negyedévre volt igaz, 2015-ben akkor öntöttek egy csomó EU-s pénzt a gazdaságba. Mi is időhiány miatt nem tudtuk több pénz elköltését "vállalni".
A másik ez a KSH idősoros nominális beruházási éves adatsor:
https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qb001.html
Hát nem is tudom, nem 2014-es, hanem 2013-as szintre esett vissza a beruházás volumene éves szinten. Magyarország erősödik?
Vagy CSAK az EU-s pénzek tartanak minket a víz felett?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2017.02.28 17:35

@antitroll:
De azért Orbán fenyegetőzni is mer, a nyugati tőkebefektetések korlátozásával.
Orbán Magyarország számára egy vesztes világháború.
Isten bizony hajlandó lennék áldozni egy dél-amerikai örökös kiküldetésére.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ez van, 2017.02.28 17:30

@tarTosPista: Sajnos Magyarország nem erősödik hanem erőlködik !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2017.02.28 17:10

Témához tartozik:
A KSH közzétette a 2016. év utolsó negyedéves beruházási adatokat. A 2015. ugyanezen időszakát sikerült 24%-al alulmúlni!
Emlékeztetőül:
2016. I negyedév: -9,6%
2016. II. negyedév: -20%
2016. III. negyedév: -9,3%
2016. IV. negyedév: -24%
Beruházások nélkül mekkora GDP növekedést, "felzárkózást" és adósságcsökkenést lehet várni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszai60@gmail.com, 2017.02.28 15:10

Megint az Unió a hibás.
Ők a fidszesek soha .. ..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html