Veszélyben a maradók nyugdíja - jöhet a járuléktrükk

A következő években a munkavállalóktól nagyobb hozzájárulást vár a kormány a járulékfizetésben, ő maga azonban inkább visszavesz. Olyan passzust is beletett az adótörvénybe, amely megfoszthatja a magánpénztártagokat a nyugdíjjogosultságtól.
F. Szabó Emese, 2011. október 26. szerda, 07:15
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság szerdai számából

Valamennyi gazdasági siker és kudarc rejtett oka az adórendszerben keresendő, az európai liberális demokráciák nem állnak készen arra, hogy a globális adóversenyben helytálljanak − mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a jövő évi adótörvények általános vitájának nyitányaként. Leszögezte: a jövő évi adórendszer már megkezdi a járulékrendszer átalakítását is.

Itt elsősorban a marginális részeket emelte ki, vagyis azt, hogy a gyesről visszatérő nők (vagy férfiak) foglalkoztatói járulékkedvezményt kapnak, a rehabilitációs kártyával rendelkezők után egyáltalán nem kell járulékot fizetni, akik pedig a központi államigazgatási bürokráciából távoznak, azok után egy évig 50 százalékos lesz a kedvezmény.

Az állam maximális hozzájárulást vár

Ennél általánosabb módosítások is lesznek azonban a járulékrendszerben jövőre. Az intézkedések összességében azt sugallják, hogy az állam az egyénektől maximális hozzájárulást vár el, miközben ő maga igyekszik minden fronton visszavonulni. Ez igaz mind a nyugdíjjárulékoknál, mind az egészségbiztosításban.

A foglalkoztató és az egyéni vállalkozó által fizetett társadalombiztosítási járulék közvetlen ellenszolgáltatással nem járó fizetési kötelezettség, amelynek teljesítésével a fizetésre kötelezett − a társadalmi szolidaritás elvének megfelelően − hozzájárul a közfinanszírozott ellátórendszerek pénzügyi fedezetéhez.

Utóbbinál már korábban bejelentette a kormány, hogy mit vár a munkavállalóktól: egy százalékponttal nő ugyanis az egyéni járulékfizetés mértéke, azaz hat helyett hét százalék lesz − így összesen 18,5 százalék lesz a járulékterhük. A munkaadó által fizetett egészségbiztosítási járulékot pedig legalább a minimálbér másfélszereséig kell megfizetni. Emellett a kiegészítő tevékenységű vállalkozók − a nyugdíj mellett vállalkozók − egészségügyi szolgáltatási járuléka is emelkedik, a mostani 5100 forintról 5400 forintra.

A kormány visszavonul

Ehhez képest a kormány a maga által fizetett oldalról visszavonul. A munkaviszonnyal nem rendelkezők, járulékot nem fizetők után az állam vállalja magára a járulékfizetést, ám a hatályos 9300 forintot jövőre 6400 forintra csökkenti. Ebbe a körbe tartoznak a gyesen lévők, a hadigondozottak, a diákok vagy a mezőgazdasági járadékosok.

Hasonló visszavonulás figyelhető meg a társadalombiztosításoknál is. Itt egyelőre nem tervez emelést a kormány, azonban a jogszabályba bekerült egy passzus, amely szerint a fizetett járulékok nem kapcsolódnak közvetlenül állami ellenszolgáltatáshoz. A befizetés mindössze azt jelenti majd az új verzió szerint, hogy a munkavállaló megfelel a szolidaritás elvének.

A magánnyugdíj-pénztári tagokat kigolyóznák?

Ez első pillantásra a maradó magán-nyugdíjpénztári tagok kigolyózását célozza − hogy ők ne kaphassanak állami nyugdíjat, annak ellenére, hogy a járulékot megfizeti utánuk a munkáltatójuk. Ez a kérdés pillanatnyilag az Alkotmánybíróság előtt van, a kormány ezzel a módosítással kívánja bebetonozni álláspontját. A passzus minden leendő pénzbeli hozzájárulást érinthet. A tervezet annyit rögzít csupán, hogy ha valaki esetleg járadékot kap az államtól, azt a befizetett összeg arányában kapja − ez van a hatályos szövegben is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

razarus, 2011.10.26 19:53

Maradtam manyup tag es egyre biztosabb vagyok abban, hogy jol dontottem. Van meg kozel harminc evem a gyujtogetesre, ezert lehet, hogy tobb lesz onnan, mint ami az allamtol lenne/lett volna.
Kuldjek a munkatatoi 24%-kot is a manyup szamlamra es igerem/alairom, hogy soha, semmikor nem fogok allmi nyugdijat kerni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Drazsen, 2011.10.26 17:16

@redhawk: Sorstársam vagy !! De egy vigasztaljon, legalább amit a nyugdíjpénztárban megtakarítottál, megtakarítasz a tiéd lesz, legalább is remélem....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Drazsen, 2011.10.26 17:14

@Looksha: Sajnos ez egy reális vízió, de azért szurkoljunk, hogy ne így legyen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Looksha, 2011.10.26 16:38

@bogar511: Nem értem a kérdést. Nem szeretnék senkinek szállást csinálni! Inkább csak mélységesen pesszimista vagyok. Húsz év alatt a jobb és bal oldali kormányok a legmélyebb válságba vitték ezt az országot. Ma ott tartunk, hogy a képzett nyelvet beszélő fiatalok menekülnek el innen, amint lehetőségük van rá. Nem csak orvosok, és mérnökök. Ápolók és asztalosok, stb. Gyerekek alig születnek. Húsz év múlva ez a 3 millió (éhező) nyugdíjas, és 2,5 millió roma országa lesz. Hogy ez mivel jár, azt nem részletezem
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

redhawk, 2011.10.26 15:40

@Juzek: Egyetértek Drazsennel. Tisztelt Juzek, sajnos úgy látom, hogy az Ön ismeretei kissé hiányosak ill., nem megfelelőek. Úgy gondolja, hogy aki pl. 30 éve fizeti a nyugdíjjárulékot és esetlegesen nem lépett át az állami rendszerbe az idei év folyamán, az nem jogosult állami nyugdíj egy részére? Ez meglehetősen torz gondolkodásra vall. Öszinte részvétem Önnek. Köszönöm Önnek, mint ÁLLAMnak a gondoskodást öreg napjaimra.
Tisztelettel: Egy magánnyugdíjpénztárban maradt "zabigyerek"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html