A brüsszeli testület szerint uniós jogba ütközik, hogy például a pálinkára, valamint bizonyos növényi eredetű italokra - amelyeknél a nemzeti termelés jelentős - Magyarország mentességet biztosít a népegészségügyi termékadó alól.

Más hasonló áruk, például a vodka, a whisky, a gin vagy a brandy esetében azonban nincs ilyen mentesség, tehát az ezekre az italokra kivetett adók magasabbak. Ez sérti az uniós alapszerződést.

Amennyiben Budapest a következő két hónapban nem hozza meg a szükséges intézkedéseket, a bizottság az Európai Bíróság elé terjesztheti az ügyet.

Brüsszel két évvel ezelőtt indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen a 2011 szeptemberében bizonyos élelmiszerekre vonatkozó új termékadó bevezetése miatt. Az adót 2015. január elsején más, alkoholtartalmú italokra is kiterjesztették, kivéve a házi gyümölcspárlatokra és a növényi alapú gyomorkeserűre - azaz a pálinka és az Unicum nem került a szabályozás alá.

NGM: nem sérti az uniós szabályokat a szeszesitalok adóztatása

A kormány vizsgálja az Európai Bizottság elmarasztaló döntését a szeszesitalok magyarországi adóztatásáról, de a bizottságtól eltérően nem tekinti piacvédőnek a szabályozást - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel. A kormány továbbra is messzemenőkig elkötelezett a magyar emberek egészségének megőrzése, az egészséges táplálkozás elősegítése iránt. Ezért alkotta meg 2011-ben az egészségkockázatot jelentő termékek adóját, a népegészségügyi termékadót, amely azóta nemzetközi elismertségre tett szert - írta az NGM. A brüsszeli döntés ellenére a magyar kormány továbbra is megtesz mindent, hogy a fokozott egészségkockázatot jelentő termékek fogyasztásának korlátozásával a magyar emberek egészségét megőrizze.

Fotó forrása: Unsplash.com,