Óriási bérverseny és kínzó orvoshiány feszíti egyszerre a sürgősségi centrumokat. A közfinanszírozásból nem futja extra fizetésekre, de ha az intézményvezetők az orvosok megtartása érdekében mégis megadják a kért bért, jelentősen nő az adósság. Ahol viszont nem adják meg a többletet, ott nem marad elég orvos, nem tudják vállalni a sürgősségi ügyeletet - olvasható a lapban.

Tavaly megemelték a Honvédkórház sürgősségijén az orvosi béreket műszakonként tízezer forintra, a váltásvezetőkét pedig 13 ezerre, de azóta mégis többen elmentek magasabb bérért. Korábban a Péterfy baleseti intézetének traumatológusai léptek fel a béremelés érdekében.

Mikor a Honvédkórház bejelentette, hogy orvoshiány miatt nyáron három hétre leállítaná a politraumatizált sérültek ellátását, megbeszélést tartottak szakminisztériumban a négy nagy - a Merényi, a Péterfy, a Szent János, és a Honvéd Kórház - sürgősségi centrumainak vezetőivel, amelynek az lett az eredménye, hogy a Honvédkórház nem állhat le, ezért egy meghatározott rendben, négynaponként váltják egymást az intézmények az ügyeletben.

Az olyan hiányszakmákban, mint a traumatológusoké vagy az aneszteziológusoké egyre gyakoribb a helyi csoportos és lendületes bérkövetelés, amelyet ha a kórházvezető nem teljesít, gyorsan továbbállhatnak a szakemberei. A lap szerint már van olyan kis kórház, amely egyetlen nyolc órás ügyeletért hajlandó akár 150 ezer forintot is fizetni traumatológusnak

A helyzet rendeződéséhez nettó egy-másfél milliós szakorvosi béreket kellene adni, de ha ezt megkapnák a sürgősségi szakorvosok és baleseti sebészek, a többi szakmát sem lehetne kihagyni - mondta egy szakértő a lapnak. A sürgősségi orvosok és a traumatológusok körülbelül 8-10 százaléka már ma is megkapja a munkahelyén a nettó egy-más félmilliós fizetést, a kalkulációk szerint az orvosbérek rendezéséhez még legalább 150 milliárd forint hiányzik.