Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A teleltetést követő nagymértékű méhelhullás, valamint az egyedek 20 százalékának gyenge erőállapota azt jelentette, hogy a megyei méhésztársadalom nagy része a családok majdnem felét "elvesztette" - olvasható a Komárom-Esztergom megyei hírportál cikkében. A megyei Turul Méhész Egyesület vezetője, Simonné Venter Éva például arra panaszkodott, hogy az ő méhészetükben is mintegy 120 családdal kevesebb indult fejlődésnek.

A mézgyűjtő szezon a gyümölcsösök virágzásával indult, ám ekkor még nagyon alacsony volt a méhek száma. Ez pedig a gyümölcstermésre is befolyással lehet, hiszen nem volt kellő mennyiségű a beporzást végző rovar. Ennek következtében pedig kevesebb nektárt is tudtak gyűjteni a méhek - mondta Simonné Venter Éva.

A jól mézelő, sok virágport adó repce is túl korán kezdett virágzani, a méhcsaládok ekkor sem voltak elég erősek.

A rendkívül hektikus időjárás, a nagy hőingadozás is befolyásolja a méztermést - mondta a méhész egyesület vezetője. - A szárazság miatt például csökkenő a nektárképződés. Eközben kezdenek virágba borulni az akácfák. A gyűjtést a jelenlegi csapadék ugyan hátráltatja, de ha néhány napon belül felmelegszik az idő, és a hőmérséklet eléri a 22-24 fokot, a méhek azonnal indulhatnak, mivel a párás meleg kifejezetten kedvezne az akác nektárképződésének. Gyakorlatilag most erre várunk, mert meg kellene kezdeni a vándorlást is - tette hozzá a szakember.