Veszélyben az idei hiány - újra módosították a büdzsét

Az Országgyűlés csütörtökön elfogadta az idei 2012-es költségvetés újabb, immár hatodik módosítását, amely papíron változatlanul hagyta a hiányszámot, ám valójában veszélyezteti a 2,5 százalékos hiánycél elérést – erre hívja fel a figyelmet a Költségvetési Tanács.
Papp Zsolt, 2012. július 12. csütörtök, 15:15
Fotó: Napi.hu

A parlament elfogadta az idei költségvetés újabb módosítását, amely a kiadási és bevételi oldalakat egyaránt 142 milliárd forinttal emelte meg - így papíron a pénzforgalmi hiány nem emelkedik, így az marad 576,1 milliárd forint. A bevételi főösszeg így most 14 437,1 milliárdot az államháztartási kiadások 15 013,3 milliárdot tesznek ki 2012-ben. A javaslat szépséghibája, hogy a költségvetés módosítása tovább nehezíti a mellélőtt makropálya miatt az idénre tervezett 2,5 százalékos GDP-arányos hiánycél tarthatóságát. Intő jel, hogy az államháztartás hiánya az első félévben már elérte 517,7 milliárd forintot - a hiánycél 90 százalékát - miközben bevételi tartalékok nincsenek az idei büdzsében - leszámítva a távközlési adóból várható mintegy 13-15 milliárd forintos bevételt, ami messze nem ellensúlyozza 101 milliárdos lyukat.

A 142 milliárd forintos bevételi igény jelentős részét az áfaelőirányzat 95,4 milliárd forintos emelésével teremtenék elő. A Költségvetési Tanács (KT) arra hívta fel a figyelmet, hogy a többlet áfabevételek valóban befolyhatnak annak következtében, hogy januártól az áfa-visszafizetés határideje 45 napról 75 napra tolódott ki , ugyanakkor ez a bevétel legalább részben ellensúlyozhatta volna az alacsonyabb gazdasági növekedés miatt elmaradó társaságiadó- és evabevételeket, amelyek nagyságát az MNB 101 milliárd forintra becsli. Ezért - írja a KT - a pénzforgalmi deficit változatlan hagyása mellett is nő a hiánytúllövés veszélye.

A csütörtökön elfogadott javaslat megemeli egyes oktatási szociális és egyházi (szociális) normatívákat, de az fejlesztési tárca többet költhet a PPP-konstrukcióban épült, vagy elkezdett de be nem fejezett sport- és oktatási létesítmények kivásárlására. Erre a célra új 15 milliárd forintos előirányzatot hozott létre a parlament.

A költségvetés kimondja, hogy a november után járó illetékbevételek teljes mértékben az államot illetik meg - ugyanis az önkormányzatok iskola és kórházfenntartói joga januártól megszűnik - így úgymond az illetékbevételekre sincs szükségük. Az önkormányzatok a mostani módosítással duplán rosszul jártak, ugyanis a kormány - zárószavazás utáni módosító javaslatként - elvonatta a parlamenttel önkormányzatoknak fenntartott 61,5 milliárdos EU önerő alapot. Az indoklás szerint az önerő alaphoz nem csak jövőben nem csak az önkormányzatok, hanem bárki hozzáférhet ezért a megmarad 50 milliárd forint felett a NFM rendelkezik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Trambulin, 2012.07.12 21:49

Ez nem hír.
Folyamatosan, az elfogadásától kezdve módosítgatják.
Teljesen komolytalan.
És ez így megy és így is fog menni amíg ezek a zsenik barmolják össze és szavazzák meg.
Alkalmatlanok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sinibaldi, 2012.07.12 17:58

El pensar liviano.

En el
liviano y
candoroso
canto veo
la tristeza
pasar donde
el viento
entonces
regresa.

Francesco Sinibaldi
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html