A gyógyszerészek beszámolói szerint kisebb pánikot keltett a patikákban a gyógyszerhatóság pénteki intézkedése, amely ideiglenesen felfüggesztette 27 vérnyomáscsökkentő forgalmazását. A szűkszavú közlemény csak arról szólt, hogy vizsgálják az alapanyag esetleges minőségi problémáját érintő bejelentést, az ugyanakkor nem szerepelt benne, hogy a lehetséges hiba milyen természetű lehet, milyen veszélyt hordoz, valamint hogy a vizsgálat meddig fog tartani és mit tegyenek azok, akiknek ilyen kiváltott gyógyszerük van. Sok érintett úgy értelmezte a helyzetet (és ez okozott feszültséget a gyógyszertárakban), hogy a jelzett gyógyszereket visszaválthatja - írja keddi cikkében a Népszava.

A lap szerint, amikor a betegek visszavitték, nehezen értették meg, hogy a visszahívás és a felfüggesztés között mi a különbség. De azt maguk a patikusok sem tudták, hogy mi a probléma a készítményekkel. Tájékoztatás híján csak sejtik, hogy a minőséget nem befolyásolja a probléma, amely a hírek szerint gyártási hiba.

Iparági források szerint bár különböző gyártók készítményeiről van szó, ugyanattól a kínai beszállítótól vették a hatóanyagot. Maga az előállító jelezte a hibát, a cseh és a lengyel hatóságok után lépett a magyar illetékes. Azt egyelőre nem tudni, meddig tart a bizonytalan helyzet. A házi orvosokkal kell konzultálnia az érintetteknek. A jelzett alapanyag más forrásból egyéb termékekben is elérhető.

Az OGYÉI közleménye szerint a már kiváltott gyógyszereket be lehet szedni, de ez csak hétfőn jelent meg.

A tételes listáról itt írtunk korábban.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.