Veszélyes a kórházi rendszer tervezett átalakítása - itt a Kórházszövetség figyelmeztetése

Megroppant a bizalom Ónodi-Szűcs Zoltán és a Kórházszövetség között. A testület ugyanis hiába kérte az egészségügyért felelős államtitkártól a kancellária-rendszer bevezetéséről szóló javaslatot, nem kapta meg, s konkrét kérdéseikre sem kaptak megnyugtató választ - értesült a Népszabadság.
Napi.hu, 2016. június 25. szombat, 09:33
Fotó: Napi.hu

Több mint száz kórház kapott péntek délután levelet a Magyar Kórházszövetségtől (MKSZ), ebben az elnökség a tagkórházak támogatását kéri a tervezett kancellária-rendszer elleni harcához. A lapnak Svébis Mihály elnök úgy fogalmazott, példátlan, hogy társadalmi vita keretein belül nem láthatták és nem is véleményezhették a kórházak működtetését átalakító kormányzati javaslatot.

A lap birtokába került levél szerint a Kórházszövetség elnöksége veszélyesnek tartja és ezért nem is támogatja a kancellária-rendszer megismert változatainak megvalósítását. Sőt kockázatosnak ítélik a kórházakat, mint önálló költségvetési intézmények fölszámolását.

A tervezett működtetési forma nem oldja meg az orvos, illetve a szakdolgozó hiányt, sem a finanszírozási gondokat a rendszerben, önmagában nem állítja meg az eladósodást, ellenben fokozza a bizonytalanságot. A lap szerint Svébis Mihály elnököt, és két alelnökét: Velkey Györgyöt és Ficzere Andreát már a jövő hét első felében fogadhatja Balog Zoltán.

A tervezett átalakításról, a kancellári rendszerről és az azzal kapcsolatos aggályokról itt írtunk.

HOZZÁSZÓLÁSOK