BUX
39138

Veszélyes csúszás az oltóanyagoknál

A tervezettnél jóval később, június helyett csak az ősszel írja ki a gyermekek kötelező oltásával összefüggő vakcinatendert a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma. Az illetékesek szerint nem lesz gond az ellátással, az orvosok és a gyártók viszont aggódnak.

Szigeti Ildikó, 2010. augusztus 11. szerda, 07:36

A Napi Gazdaság szerdai lapszámának cikke

Az egészségügyi kormányzat átadás-átvételi jegyzőkönyvében meghatározott június 30-i határidő helyett többhavi csúszással, csak ősszel írják ki az úgynevezett életkorhoz kötött, kötelező védőoltásokkal összefüggő vakcinatendert - erősítette meg információnkat a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma. Az egészségügyi államtitkárságon a késés pontos okáról nem nyilatkoztak, csak annyit közöltek: az új közbeszerzési törvény hatályba lépésével közel egy időben írják ki a 35 milliárd forint összegű pályázatot. Az eljárással öt évre biztosítja az állam a gyermekkorban beadandó, valamint azokat a vakcinákat (tetanusz, gammaglobulin, hepatitisz), amelyeket bizonyos esetekben kötelező beadni. Úgy tudni, az ágazati vezetés főként a közbeszerzési eljárások egyszerűsítése miatt akarja kivárni az új jogszabály hatályba lépését.

A csúszás dacára nem lesz fennakadás az ellátásban - állítják az illetékesek, mivel 2011 első félévére rendelkezésre áll a szükséges vakcina. Ennek forrása a korábbi beszállítónak a magyar állammal szemben fennálló tartozása, amit oltóanyag-szállítással egyenlít ki. Arról, hogy mely cégről és mekkora összegről van szó, az államtitkárság nem nyilatkozik.

 

Azt viszont elárulták, hogy az oltási naptár fejlesztése, esetleg újabb (például bárányhimlő vagy csecsemőkori hepatitisz elleni) kötelező gyermekkori oltások bevezetésének kérdése is napirenden van. Ennek tükrében valószínű, hogy a kormányváltás jelentősen átrendezi a hazai gyógyszerpiacot, legalábbis a tetemes összegeket jelentő vakcinabeszállítói szereposztást illetően. Értesüléseink szerint az ötkomponensű oltóanyagot gyártó Sanofi-Aventis helyét átveheti a hepatitis elleni vakcinával kiegészített oltóanyaggal előrukkoló GlaxoSmithKline.

 

Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője egy esetleges új oltásfajta kötelezővé tétele kapcsán úgy nyilatkozott: a nagy oltóanyaggyártók termékei között a vakcina összetétele és az ára alapján döntenek majd.

Ennek a szándéknak ellentmondani látszik, hogy a tervekben szereplő "hatos" vakcina a szakértők szerint nemcsak költségesebb, de felesleges is, mivel hepatitis szempontjából Magyarország kiemelkedően jó járványügyi helyzetben van. További indokolatlan többletköltséget jelentene, hogy az új oltás bevezetésével valamennyi 12 év alatti gyereket be kellene oltani (jelenleg 12 éves korban adják a májgyulladás elleni vakcinát).

A szakállamtitkárság szerint nem kell számolni azzal, hogy a sürgősségi tömeggyártás pluszköltséget jelentene a magyar államnak, a gyártók azonban nem tartják kizártnak a feszes határidő "beárazását". A lapunknak nyilatkozó cégek szerint a gyártás legalább 3-6 hónapot vesz igénybe, ehhez még hozzáadódik a közbeszerzési eljárás több hónapos időtartama. Mindez igencsak megkérdőjelezi az illetékesek biztonságos ellátással és költségkímélő pályáztatással kapcsolatos optimizmusát.