Veszélyes etetőszékekre csaptak le a hatóságok

Több etetőszéket, járókát és bébikompot vontak ki a forgalomból országos fogyasztóvédelmi ellenőrzésük után a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakhatóságai.
Szabó Dániel, 2017. augusztus 15. kedd, 12:29
Fotó: Napi.hu

A megyeszékhely szerinti járási hivatalok munkatársai két hónapig járták az országot, hogy 179 üzletben 1411 etetőszéket, járókát, bébikompot ellenőrizzenek. A szakemberek 53 boltban, összesen 181 termék esetében tapasztalták a figyelmeztető tájékoztatók és útmutatók teljes vagy részleges hiányát.

A fogyasztóvédelmi hatóság ezért kötelezte a vállalkozásokat, hogy a kifogásolt termékeken tüntessék fel a szükséges információkat, mellékeljék a megfelelő használati és kezelési útmutatót. Az elvárások teljesüléséig a problémás típusok kereskedelmét felfüggesztették.

Az ellenőrzés részeként tíz bébikompot, kilenc etetőszéket és egy, utazás során használható gyermekágyat laboratóriumban is megvizsgáltak. A húszféle termékből hat etetőszék és három bébikomp nem teljesítette az előírt követelményeket: nem voltak stabilak, oldalra vagy hátrafelé felborulhattak, a rajtuk megtalálható kisebb rések pedig sérülésveszéllyel járhatnak (pl. az ujjak becsípődését okozhatják).

A bébikompokkal is az elégtelen stabilitásuk volt probléma. Továbbá terhelhetőségük, a lépcsőről való leesés kockázata miatt jelenthetnek balesetveszélyt. A fogyasztóvédelmi hatóság a kilenc problémás típust kivonta a forgalomból, többségüket a gyártók, forgalmazók vissza is hívták a vásárlóktól.

A hatósági ellenőrzés fontos tapasztalata, hogy a baba-mama boltokban, szaküzletekben ritkábban fordultak elő hiányosságok, ezért a vásárlásnál célszerű ezeket előnyben részesíteni. Az etetőszékeknél és járókáknál a korábbi fogyasztóvédelmi vizsgálatok eredményeihez képest összességében kevesebb kifogásolnivalót találtak a szakemberek.

Az NFM azt ígéri, hogy a jövőben is folytatják az ellenőrzéseket. Hasonló problémákat már korábban is feltártak, ezért az ismételt vizsgálatok.

HOZZÁSZÓLÁSOK