Veszélyes folyamat alakult ki - elfogynak a magyar találmányok?

A Magyarországon hatályos szabadalmak között a hatályos nemzeti szabadalmakkal szemben egyre nagyobb arányt képviselnek a hatályos európai szabadalmak, elsősorban az egyszerűsödő követelményi rendszer miatt. Félő, hogy a külföldi jogosultak szabadalmai el fogják árasztani a kisebb országokat, a magyar tulajdonú szabadalmak aránya pedig marginálissá válhat - hangzott el a Napi Gazdaság innovációs konferenciáján.
Major András, 2011. december 14. szerda, 11:09
Fotó: Napi.hu

Veszélyes folyamat alakult ki: a szabadalmak piaca másodlagos piaccá vált, a szabadalmakat gyakran pénzügyi befektetők vásárolják föl, amelyek azonban nem gyakorló cégek, amelyek gyártani akarnak, céljuk többnyire bitorlási perek indítása - mondta Hajdú Judit, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökhelyettese a Napi Gazdaság innovációs konferenciáján. Mindennek a társadalom issza meg a levét, amennyiben a vívmányok így kisebb eséllyel jutnak el hozzá - fűzte hozzá, megemlítve, hogy például a holland Philips cég évente mintegy 70-80 ilyen bitorlási pert kénytelen megvívni a pénzügyi befektetőkkel.

Magyarország lemaradásban van a szellemi tulajdon védelme tekintetében Európában, de a hivatal elnökhelyettese szerint kedvező változások is történtek. A nemzeti szabadalmi aktivitást a k+f ráfordítások értékére vetítve, magyarán az egységnyi ráfordított összeg és a találmányok számát összevetve Magyarország a középmezőnyben foglal helyet.

Mélyponton a bejelentések

Ami a hazai szabadalmi bejelentések alakulását illeti az elmúlt évtizedben, 2010-ben mélypontot értek el. Tavaly 175 intézményi és 471 egyéni bejelentés történt itthon, amelyeknek körülbelül 25 százaléka nem kap szabadalmat. Tanulságos adat, hogy a nem magyarországi, de magyar feltalálókhoz köthető bejelentések száma egyedül az USA-ban több százas nagyságrendet ér el, ami már-már a hazai teljesítménnyel is összevethető Hajdú Judit szavai szerint. A Magyarországon hatályos szabadalmak között a hatályos nemzeti szabadalmakkal szemben egyre nagyobb arányt képviselnek a hatályos európai szabadalmak, elsősorban az egyszerűsödő követelményi rendszer miatt. Az elnökhelyettes szerint félő, hogy a külföldi jogosultak szabadalmai el fogják árasztani a kisebb országokat, a magyar tulajdonú szabadalmak aránya pedig marginálissá válhat.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szerepe és feladatai kapcsán Hajdú Judit elmondta, a hivatal díjpoltikája a természetes személy anyagi helyzetére tekintettel - a jogosultság bizonyítása után - kedvezményeket, mentességet adhat, hogy ne ezen múljon a találmány sorsa. Az intézet kutatási tevékenysége is jelentős, a technika állását felderítő, szabadalmazhatósági, bitorlással kapcsolatos avagy szabadalom tisztasági, illetve érvényességi kutatások ezreit végzik évente a jogi és műszaki szakemberek. A hivatalnak külföldi megrendelői is vannak, és nemzetközi együttműködésben áll több más ország társszervével is a Patent Prosecution Highway (PPH) keretében, amely kölcsönös elfogadottságot biztosít a szövetséges országok között. Az intézmény a gyorsan avuló esetekben képes jelentősen meggyorsítani a folyamatot is.

A tervek között szerepel a támogatások rendszerének hatékonyabbá tétele, valamint a Duna Szabadalmi Intézet, egy új nemzetközi kutatási és elővizsgálati hatóság létrehozása is - mondta.

Meg kell úszni

Aki innovációba vágja a fejszéjét, annak feltétlen optimistának kell lennie - fogalmazott Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke a Napi Gazdaság innovációs konferenciáján. Nem kérdés, hogy szükség van-e innovációra; innováció nélkül a gazdaság jövője is bizonytalanabb - mondta. Problémák vannak azonban a k+f-re fordított forrás nagyságával, ráadásul az elköltés hatékonysága is kérdéses szerinte. A jövő év ebből a szempontból is nehéznek igérkezik, "meg kell úszni a következő évet" - fogalmazott.

Ráadásul az innovációnak van egy olyan területe, melynek eróziója jóvátehetelen károkat fog okozni, ez pedig az emberi erőforrás: ha nem tudjuk megfékezni a leépülését, elvándorlását, akkor a kilábaláshoz az innováció nehezen fogja tudni hozzátenni a magáét Szabó szerint. Bármi is történik jövőre, a hr-bázist meg kell tartani, különben a gazdasági fellendülést nem fogjuk tudni kihasználni - mondta. A humán tőke erodálódása esetén a k+f-ráfordítás sem nőhet; nem a pénz, az ember csinálja az innovációt - fűzte hozzá. A konkrét problémák között említette az innovációs szövetség elnöke a közbeszerzéseket, amely szavai szerint "megöli az innovációt", miután az ide kerülő pénzeknek mintegy 30 százaléka elvész - e téren is lenne tennivaló.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Naszima, 2011.12.14 13:29

@RealMan: Reális a veszély,és az a szomorú hogy a kormány erre a honvédség és a katonaság megerősítésével készül...Nem látja,hogy a fenti problémák megoldásával,kissé humánusabb szemlélettel,új lehetőségek feltérképezésével,és azok támogatásával,újra egyensúlyt lehetne teremteni ebben a valóban kiváló adottságú országban.
Sajnos én is úgy látom ,a cél az a vezetés részéről,hogy hadd hulljon a férgesse!!
No,békés ünnepeket!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

GregoriusMagnus, 2011.12.14 13:20

Engem sokkal jobban zavar, hogy a mostani rendszer rengeteg visszaélésre ad lehetőséget. Én is mentem volna már szabadalmaztatni itthon, de sajnos valahányszor nekifutottam, mindig volt valaki, aki elmesélte, hogy járt a hivatalban, és akkor mindig megállapítottam, hogy nekem erre nincs szükségem. És ennek részemről semmi köze nem volt a pénzhez. Szóval egyáltalán nem arról van szó, hogy a "karvajtőke" tenne keresztbe az országnak. Itthoni, igazi mutyizós bürokraták segítik hazavágni a rendszert.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2011.12.14 12:36

Tanúsítom - német befektetőim veszik meg magyar barátom találmányát ( zseniális )azaz 100%-ban a szabadalmát, a másiké bekerül a német cégünkbe - a sajátommal együtt. Ez mind elment Magyarországról.

Sok ilyet ismerek, Magyarország összeomlás előtt és ennek ez csak az egyik oka. High-tech dolgokról van szó, amelyek milliárdokat hoznának euróban a magyaroknak, nem beszélve munkahelyek ezreiről.

Ez a gazdaságpolitika, amely már huszonéve így megy, kizárólag a külföldi multikra épül és űzi el vagy teszi tönkre a magyarokat.

A magyar politikai erőknek fel kell készülniük arra, hogy baltával fogják őket üldözni a népek, életük nem lesz veszélytelen. Zsenik mennek el vagy jól képzett munkaerők, amiket nem lehet pótolni semmilyen más bőrszínnel..és aki egyszer elment az nem jön vissza többet soha.

A bankok mocska, a politika szemete és a hátterük tönkretette ezt a kiváló adottságú országot.

Baj lesz, nem kicsi..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html