Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Nem számítanak gazdaságpolitikai fordulatra a politikai elemzők, a választási kampányra forduló kormányzat stratégiájának középpontjában egyelőre az uniós túlzottdeficit-eljárás alóli kikerülés áll. A jelek szerint Varga Mihály, az NGM új vezetője sem változtat azon az unortodox gazdaságpolitikán, ami elsősorban a szükség esetén közvetett módon kivetett terhekre épül − a választások közeledtével egyre erősebbé válik a kényszer, hogy a közvetlen megszorításokat kitolja, illetve csak közvetve terhelje a lakosságra a kormány − mondta lapunknak Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője. Hasonlóan látja Böcskei Balázs, az Intézet a Demokratikus Alternatíváért igazgatója is, aki szerint a nemzeti együttműködés rendszere jogi kultúrájának korábban is szemléletes példái volt az indirekt adók vagy éppen a kiszámíthatatlan adózási szabályok alkalmazása. Böcskei szernit az Orbán-kormány fenntarthatatlan makrogazdasági pályáját tovább ronthatja az újonnan kinevezett miniszterre nehezedő − a büdzsé felpuhítását, választási költségvetést célzó − politikai nyomás.

Az elmúlt időszak kormányzati politikája kizárólag egyetlen célt szolgál: a kormányzó erők hatalomban tartását − véli Antal Attila politikai szakértő. A kormány mind a gazdaság- és monetáris politikát, mind a közjogi jogalkotást választási üzemmódba "programozta át". A folyamatok veszélyesek mind a gazdaságra, mind a társadalomra: hiszen éppen az a szereplő porlasztotta el Magyarországon a jogbiztonságot, amelynek az egyik legfőbb kötelessége annak védelme és biztosítása − tette hozzá az elemző. Antal szerint az, hogy a kormányfő a független magyar bíróság ellen agitált a parlamentben, olyan bizalomvesztési spirált indíthat el, ami a rendszerváltás utáni magyar politikai élet legnagyobb társadalmi és közjogi válságához vezet.

A kormány konszolidációs politikájával szemben az ellenzék több fronton is kommunikációs vereséget szenvedett 2013 januárja óta − mondta lapunknak Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet elemzője, aki szerint sem a rezsicsökkentés pozitív hatásait, sem a minimálbér emelését nem sikerült hitelteleníteni. Fodor szerint az eljárás lezárásának makrofeltételei ma is adottak, így a vezetési és hitelességi válsággal küszködő Európai Bizottság kínos precedenst teremtene azzal, ha politikai okból nem szüntetné meg a nyomásgyakorlást.

A magyar kormány már korábban is több, számára fontos ügyben meghátrált a nemzetközi nyomás előtt, és bár az unió lehetőségei meglehetősen korlátozottak, az eljárás megszüntetése végső soron politikai döntés eredménye lehet − ezért várható, hogy igazán éles konfliktusokat nem vállal a magyar kabinet − fogalmazott Juhász Attila. Az eddigi stratégiának megfelelően várhatóan az alkotmánymódosítással is "elmegy a falig" a kormány, az azonban nem zárható ki, hogy amennyiben igazán tarthatatlanná válik a helyzet, visszavonja majd a kritizált változtatásokat. Gyömöre Máté szerint a kabinet igyekszik elkerülni, hogy a hátralévő időben a választási regisztráció megsemmisítéséhez hasonló politikai vereségeket szenvedjen el, az alkotmányos kérdések ugyanakkor jóval kevesebbek ingerküszöbét érhetik el.

A Fidesz már a 2014-es országgyűlési választási kampánynak ágyaz meg, az ugyanakkor kérdéses − és a jegybanki stábban várható változásokkal még inkább az −, hogy az MNB képes lesz-e kivédeni a Magyarországra váró esetleges gazdasági sokkhatásokat − hangsúlyozta Gyömöre Máté politikai elemző. Varga kinevezésével azonban egyrészt nemzetközileg is elismert szakember veszi át a gazdaságpolitika irányítását, másrészt távolabb állnak tőle az olyan ad hoc döntések, amilyenek a Matolcsy-vezetést fémjelezték. Gyömöre szerint az egyenlet összege azonban még így is inkább nulla. Fodor úgy látja, a jegybanki kamatcsökkentési ciklus folytatása, valamint a mérsékelt növekedési célok támogatása éppen hogy "nem unortodox lépés", mivel a monetáris és a fiskális politika közötti egyensúlynak már korábban is érvényesülnie kellett volna.